ההחלטה להעביר את הטיפול בהורה המזדקן לידיו של בית אבות קשה לכם (הילדים) ולהורים. למעבר יש השלכות כלכליות ונפשיות. לעתים קרובות תצטרכו לקבל החלטה במהירות לקראת שחרור מאשפוז, או בעת החרפה פתאומית במצב ההורה, עזיבה לא צפויה של עובד זר או כל שינוי שגורם לכם להרגיש שאינכם יכולים עוד לנהל את הטיפול בהורה באופן יום-יומי בביתו.
שתפו את ההורה בהחלטה על המעבר לבית אבות
חשוב מאוד לשמוע מה רצונו של ההורה. האם הוא מעוניין או מסכים לעבור לבית אבות באופן זמני או קבוע. במידה וההורה צלול וניתן לנהל איתו שיחה או לשמוע ממנו על רצונותיו וצרכיו, צריך לתת לו את ההזדמנות לקחת חלק בהחלטה. ספרו על האפשרויות הקיימות באזור המיועד, הראו תמונות של בתי האבות ואם זה אפשרי צרפו את ההורה לביקור במקום.
גם אם ההורה אינו צלול חשוב לשתף אותו בכוונה להעבירו לבית אבות.
דברו עם איש מקצוע על ההחלטה להעביר את ההורה לבית אבות
חשוב להתייעץ עם רופא, אחות או עובדת סוציאלית, המכירים את מצבו הרפואי/ תפקודי של ההורה ויכולים לתת לכם כיוון לגבי הצרכים הספציפיים שלו.
איסוף מידע באופן כללי על בתי אבות באזור המיועד
רצוי להתכונן מבעוד מועד אפילו אם הצורך למעבר לבית אבות אינו מיידי. כדאי להתעניין אצל חברים או אנשי מקצוע ולאסוף מידע. מצאו בתי אבות הקיימים באזור שנראה לכם מתאים, התעניינו אצל מכרים שנעזרים בשירות לגבי המלצות, עלויות, סוג בתי אבות ושביעות רצון שלהם ושל ההורים. המידע חשוב במידה ותצטרכו לערוך שינוי מהיר.
הגשת הבקשה להשתתפות בעלות בית האבות ממשרד הבריאות
באם ההורה הינו במצב סיעודי או תשוש נפש יש לשקול את האפשרות להגיש בקשה לסיוע ממשרד הבריאות להשתתפות במימון בית האבות. בעקבות הבקשה, משרד הבריאות יעריך את מצבו התפקודי של המטופל ואת המצב הכלכלי של המשפחה ועל פיו יקבע את גובה ההשתתפות במימון הסידור בבית האבות.
עריכת "סקר שוק" בין בתי האבות
לפני הכניסה לבית האבות ערכו "סקר שוק". יש לבדוק את הנקודות הבאות לצורך השוואה בין המקומות:
- אם קיבלתם "קוד" בררו אלו מבתי האבות הקרובים לאזור מגוריכם מקבלים דיירים עם "קוד".
- ודאו כי לבית האבות רישיון של משרד הבריאות והוא נמצא בפיקוח מסודר.
- בדקו מהם תנאי התשלום לבית האבות (האם יש דמי כניסה, או רק תשלום חודשי).
- מדיניות בית האבות לגבי רכישת תרופות ומוצרי ספיגה .
- בדקו את איכות הטיפול, מספר המטפלים במחלקה ביחס למספר הדיירים במשמרות השונות.
- בדקו מהן שעות העבודה של רופאים בבית האבות.
- תרבות פנאי ותעסוקה בבית האבות.
ניתן להיעזר בחברת השמה לבתי אבות בהכוונה וייעוץ
ישנן מספר חברות השמה שיעזרו לכם למצוא את בית האבות המתאים להורה המטופל במהירות וביעילות. חברת ההשמה מכירה היטב את מבחר בתי האבות הקיימים באזור, מפעילה אנשי מקצוע שיערכו תיאום ציפיות אתכם לגבי סוג המקום, הטיפול, המיקום, רמת המלונאות והמחיר.
בקרו בבית האבות יותר מפעם אחת
בעת הביקור בבית האבות בקשו לדבר עם הנהלת המקום, עם הרופא ועם אחות אחראית, הכינו רשימת שאלות על שעות ואופי העבודה של הצוות הבכיר, הרופא, העו"ס. בקשו מידע על מספר המטפלים ביחס למטופלים במחלקות במשמרות השונות. בקשו מידע על סוג ההכשרה שהמטפלים השונים עברו. שאלו לגבי טיפולים פארא-רפואיים לדיירים- כמו פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק. בקשו מידע מפורט על התפריט ועל טיב המטבח, האם ניתן להתאים אוכל מיוחד עבור המטופל במקרים מיוחדים (מחלות וכו').
בקשו לערוך סיור במחלקות השונות של בית האבות. בעת הסיור שימו לב לרמת הניקיון, לצפיפות בחדרים, לסוג המיטות והמעקה למיטה, לניקיון השירותים והמקלחות, ללחצני המצוקה ומיקומם (אם מדובר במחלקה לתשושי נפש שימו לב לאופן הכניסה והיציאה מהמחלקה- האם הכניסה נעולה ומופעלת על ידי אדם או קוד או שכל אחד יכול להיכנס ולצאת). שימו לב לחדר האוכל, האם הוא נעים ומרווח.
ערכו ביקורים נוספים בבית האבות, באופן עצמאי ללא תיאום ובשעות שונות. זמני הארוחות, בעיקר ארוחת הערב, הם זמן מצוין לביקור בבית האבות, אז תוכלו להתרשם מאיכות האוכל, יחס המטפלים בעת ההאכלה וכן תוכלו לפגוש בני משפחה מבקרים ולבקש המלצות. מאוד מומלץ לקבל חוות דעת ממשפחות של דיירים בבתי אבות.
קראו את האותיות הקטנות
בעת קבלת ההחלטה ודאו שהנכם מבינים היטב את כל תנאי הקבלה, תנאי התשלום ומה התשלום כולל. חוזה הכניסה לבית האבות יגדיר את התנאים והיחסים בין הדייר לבית האבות.
חשוב לדאוג למצות את זכויות הביטוח הסיעודי מול קופות החולים או ביטוח פרטי לגבי עזרה במימון בית אבות.
הכינו את המעבר לבית האבות בקפידה
המעבר לבית אבות הינו צעד קשה לקשיש ולבני המשפחה. דאגו להכנת הקשיש למעבר, לליווי צמוד עבורו בימיו הראשונים בבית האבות. נסו לערוך "תורנות" בין בני המשפחה לביקורים תכופים בשבועות הראשונים.
פורסם: 30.7.2014