האלצהיימר היא מחלה הנמשכת שנים רבות וההתדרדרות בה הדרגתית. התמודדות בני המשפחה של החולה עם העובדה שמדובר בדרך חד־כיוונית, שסופה ידוע מראש, היא קשה מאוד. ההתמודדות של הקרובים מתחילה עם אבחון המחלה. במקרים רבים מתקשים בני המשפחה לעכל את הבשורה המרה ושוקעים בדיכאון ובתחושת חוסר אונים. יש המגיבים בכעס, בתחושות אכזבה, בושה ואשמה ויש הסובלים מחרדות.
ידע מקצועי לגבי המחלה עשוי לעזור לבני המשפחה להבין את מצבו של החולה ולהיערך בהתאם. מידע כזה חשוב גם על מנת שבני המשפחה יהיו מודעים לשלבי המחלה השונים ולכל ההתנהגויות הלא רגילות שמאפיינות אותם. ידע מוקדם יכין את המשפחה ואף יוכל להעניק לה כלים ודרכים להתמודדות עם העתיד לבוא.
הטיפול הצמוד יוצר תחושת "כלא"
רמת תפקודו של החולה רק תלך ותידרדר עם השנים ורוב הזמן הוא יהיה זקוק לטיפול צמוד 24 שעות ביממה. בני הזוג או המשפחה הקרובה עלולים לחוש תחושה של "כלא". עם התדרדרות המחלה מחמירים אובדן הזיכרון, היכולת הקוגניטיבית והקואורדינציה של החולה, וחוסר האונים ואי יכולת ההתמצאות בזמן ובמרחב מגבירים את התלות שלו במטפל.
התלות הטוטאלית גורמת למטפל להגביל את צעדיו ולהתמסר כל כולו לטיפול בחולה. אלא שמצב זה אינו מאפשר לו להתאוורר, להיפגש עם חברים ולעשות כל דבר אחר למען עצמו. כתוצאה מכך הוא עלול לסבול מתחושת שחיקה, מדיכאון, מכעס ומתסכול.
לכן, מומלץ עבור שני הצדדים שהמטפל ימצא דרך בה הוא יוכל לשמור במידה מסוימת על איכות חייו. אחת הדרכים היא עזרה מבני משפחה וחלוקת הנטל בין כולם. במקרה ולא ניתן להיעזר בבני משפחה, אפשר לפנות למרכזי יום לקשיש בהם יכול החולה לשהות במהלך שעות היום. כמו כן, אפשר לשכור מטפל בשכר למשך מספר שעות ביום, בהן יוכל בן המשפחה להתפנות לענייניו. כדאי לפנות לביטוח הלאומי בבקשה לקבלת גמלת סיעוד .
לבני המשפחה שמטפלים בחולה מומלץ גם להיעזר בתמיכה נפשית על ידי טיפול פרטני או בקבוצות. בדרך זו יוכלו המטפלים לעבד את הרגשות הרבים והקשים שמלווים את הטיפול בחולה. עמותת "עמדא", הפועלת למען חולי דמנציה, אלצהיימר ומחלות דומות, מפעילה קבוצות תמיכה ברחבי הארץ לבני משפחותיהם של החולים. מטרת הקבוצות הללו היא להעניק פינה חמה למטפלים, בה הם יכולים לחלוק את מצוקתם עם מול אנשים שחווים מציאות דומה, לשמוע עצות ולזכות בתמיכה.
חשוב לזכור כי הפגיעה בכישורים השכליים והתפקודיים של חולה אלצהיימר מקשה מאוד לא רק עליו אלא גם על המטפלים בו. לכן, אם אתם רוצים להקל על חייכם ולשמור על איכות חיים מסוימת במקביל לטיפולכם בחולה, דאגו גם לעצמכם– היעזרו בתמיכה נפשית, שתפו חברים ובני משפחה במצוקותיכם, חלקו את נטל הטיפול עם בני משפחה או מטפלים בשכר ודאגו להתאוורר מדי פעם כדי לאגור כוחות מחודשים.
הרצאה בנושא : עקרונות לטיפול ותקשורת באנשים עם דמנציה / מיכל הרץ, פסיכולוגית קלינית, עמותת עמדא
המידע במאמר זה הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו ייעוץ רפואי ו/ או המלצה לטיפול ו/ או תחליף לטיפול.
פורסם: 18.6.2014