ההבדל מבחינה רפואית ותפקודית
חולה סיעודי הוא אדם הזקוק לעזרה מלאה בביצוע רוב או כל שש הפעולות הבאות: לקום ולשכב, להתלבש ולהתפשט, להתקלח לבד, לאכול ולשתות, לשלוט בסוגרים ולהתנייד באופן עצמאי. אדם סיעודי מרותק ברוב המקרים לכיסא גלגלים או למיטה בשל מחלה כרונית או בעיה רפואית או מנטאלית. חולים אלה זקוקים לסיוע צמוד של מטפל (בבית או במוסד) או בן משפחה על מנת לבצע מטלות בסיסיות יום-יומיות.
חולה סיעודי מורכב הוא אדם שמצבו הבריאותי הייחודי מחייב טיפול מיוחד נוסף על הצורך בעזרה מלאה בביצוע פעולות בסיסיות כמו אלה שלהן נדרשת עזרה אצל החולה הסיעודי הרגיל. מדובר בחולים שרופא קבע כי הם חייבים השגחה וטיפול רפואי במחלקות אשפוז סיעודי מורכב. על חולים סיעודיים מורכבים נמנים, בין השאר, חולים עם פצעי לחץ עמוקים, חולי דיאליזה וחולים הזקוקים לעירוי תוך ורידי ממושך.
הרשות האחראית ומימון הטיפול
חשוב להדגיש כי בקביעת והגדרת מצבו התפקודי של החולה להבחנה בין סיעודי לסיעודי מורכב, יש משמעות רבה מבחינת הגורמים המטפלים והמממנים את הטיפול בחולה.
הטיפול בחולה בבית
חולה סיעודי
במסגרת "חוק סיעוד", הביטוח הלאומי מבצע לחולים זקנים מבחן תלות על מנת לקבוע את רמת תפקודם. המבחן מתבצע על ידי אחות, פיזיותרפיסט או רופא בביתו של הזקן והוא בוחן את מידת העזרה לה זקוק הזקן בחיי היום-יום והאם הוא זקוק להשגחה צמודה.
בהתאם לרפורמה החדשה בחוק הסיעוד זכאות ברמות הגבוהות של הגמלה תחולק כדלקמן:
קצבת סיעוד ברמה 5 נקבעת למי שצבר בין 8 ל-9 נקודות תלות בבדיקת התפקוד. מי שנקבעה לו קצבת סיעוד ברמה 5 – יקבל 26 שעות טיפול בשבוע, ואם הוא מעסיק עובד זר יקבל 22 שעות שבועיות.
קצבת סיעוד ברמה 6 נקבעת למי שצבר בין 9.5 ל-10.5 נקודות תלות בבדיקת התפקוד. מי שנקבעה לו קצבת סיעוד ברמה 6 – יקבל 30שעות טיפול בשבוע, ואם הוא מעסיק עובד זר יקבל 26 שעות שבועיות. (הנתונים מעודכנים ל-1.1.21).
חולה סיעודי מורכב
כאמור, חולה שהוכר כסיעודי מורכב הוא חולה שזקוק להשגחה וטיפול רפואי קבוע. הוא יכול להישאר בביתו ולהיעזר ביחידות לטיפול בית של קופות חולים, ובגמלת חוק סיעוד למימון טיפול אישי צמוד בבית, תלוי במצבו הרפואי, מה הוא מצריך והאם אכן ניתן לקבלו במסגרת הבית.
טיפול בחולה במסגרת אשפוז
חולה סיעודי
אשפוז של חולה סיעודי אינו כלול בסל הבריאות. המדינה משתתפת במימון על פי קריטריונים שנקבעו מראש. על מנת להשיג את הסיוע הזה יש להציג בפני משרד הבריאות אישורים המעידים על מצבו הכלכלי של החולה ובני משפחתו מקרבה ראשונה, קרי בני זוג וילדים. בהתאם לכל אלה ייקבע גובה העזרה הכספית. האשפוז מתבצע באמצעות פנייה ללשכת הבריאות באזור בו מתגורר החולה. לאחר מכן ניתן לאשפז את החולה בכל מוסד סיעודי הפועל ברישיון משרד הבריאות.
חולה סיעודי מורכב
במקרה שמדובר בחולה סיעודי מורכב, הטיפול בו דורש גם השגחה רפואית צמודה. על כן האחריות היא של קופות החולים שבדרך כלל מפנות את המטופל למחלקות לסיעודי מורכב בהמשך לאשפוז בבית החולים. מימון האשפוז מתחלק בין קופת החולים למשפחתו של החולה, כשברוב ההוצאה נושאת קופת החולים.
ההשתתפות העצמית של קשיש במחלקה סיעודית מורכבת הינה (נכון ליולי 2021) כ-138 ש"ח ליום (שיעורי ההשתתפות העצמית מתעדכנים מעת לעת ומשתנים בהתאם לקופת החולים ולסוג ביטוח הבריאות של הקשיש).
לקופת חולים אסור להתנות את מימון האשפוז בתשלום ההשתתפות העצמית. במקרים בהם יש סירוב לשלם את ההשתתפות העצמית קופת חולים תספק את השירות ואחר כך תהיה רשאית לנקוט בהליכים משפטיים.
במקרים בהם מצבו הכלכלי של האדם החולה אינו מאפשר את תשלום ההשתתפות העצמית, יש מקום לפנות לעו"ס בקופת חולים בבקשה להנחה.
פורסם: 6.8.2014