יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

    קול רעות

    דיכאון בגיל הזיקנה

    על הסיבות לדיכאון בגיל הזיקנה והדרכים לטפל בו

    עודכן לאחרונה:31/07/23

    קרוב לעשרים אחוזים מהאוכלוסייה המבוגרת סובלים מדיכאון (ברמות שונות). המשברים הקשים ברמה הגופנית, הנפשית והחברתית המאפיינים את גיל הזיקנה המתקדמת משפיעים על רבים מבני אוכלוסייה זו,  והם לא תמיד יודעים כיצד לדבר עליהם או לטפל בהם. במידה ונבחין כי הורינו שרויים בעצב מתמשך נוכל לדעת כי הם סובלים מדיכאון בגיל הזיקנה.

    מהן הסיבות האופייניות לדיכאון בגיל הזיקנה?

    הסיבות להופעת הדיכאון בגיל הזיקנה שונות אצל כל אדם ויכולות לנבוע משינוי באורח חייהם של הזקנים בממדים שונים:

    • בדידות – מבוגרים רבים חיים בנפרד או בריחוק ממשפחותיהם. עם השנים פוחתת היכולת שלהם לנסוע באופן עצמאי לאירועים משפחתיים, אך הם אינם רוצים להעמיס על ילדיהם וחשים שלא בנוח לבקש מהם להסיעם. התוצאה היא הרגשה של ניתוק מהמשפחה ושל חוסר שייכות.
    • מוות של בן הזוג או חברים – בגיל מבוגר הורינו מתמודדים באופן מוחשי יותר עם המוות. דיכאון עלול להופיע לאחר מות בן/ בת הזוג או לאחר מוות של חברים קרובים. בנוסף לצער על מותם של הקרובים להם, עולה גם אצל הורינו הפחד מפני מותם שלהם.
    • בעיות בריאותיות – מחלות שונות והצורך של הורינו במטפלים שידאגו להם, גורם להם לחדול מביצוע פעולות באופן עצמאי והופך אותם לתלויים באחרים. שינויים במאזן הורמונאלי או מחסור בוויטמין B12 יכולים לגרום להרגשת דיכאון, ולעתים הדיכאון עלול להופיע כתופעת לוואי לאחת התרופות שהורינו לוקחים.
    • אובדן תקווה וסיבה לחיות, אובדן של מעמד, פעילות, הערכה – מבוגרים רבים חשים שאין להם מטרה לשמה הם צריכים להמשיך לחיות ומרגישים שאין לאחרים צורך בהם.

    מהם הסימנים בעזרתם ניתן לזהות דיכאון אצל מבוגרים?

    על מנת לאבחן דיכאון אצל מבוגרים עלינו לשים לב למספר תופעות או דפוסי התנהגות שחוזרים במשך תקופה ארוכה, של יותר מחודש. סימנים אלה יכולים להיות עצבות, עייפות, חוסר התעסקות בתחביבים האהובים עליהם, רצון להתבודד, הפרעות שינה, מחשבות על מוות, אובדן משקל, שתיית אלכוהול. על חלק מהסימנים הללו לא נוכל לדעת אלא אם הורינו ידברו עליהם, דבר שלא קורה בד"כ. הורינו גדלו בדור בו לא "פתחו את הלב". במקום לדבר, הורינו ינסו לשדר לנו ש"הכל בסדר". לכן, במיוחד לאחר תקופות משבר, עלינו לדאוג לבקר אותם ולשים לב אם יש שינויים מתמשכים בהתנהגותם.

    כיצד ניתן לעזור למבוגר הסובל מדיכאון?

    במידה וזיהינו שהורינו נמצאים בדיכאון, עלינו להגיש להם עזרה. העזרה יכולה להינתן בדרכים שונות, כאשר הראשונה שבהן היא שיחה כנה ופתוחה על מצבם, רגשותיהם ופחדיהם. נסו להבין ללבם ואל תשפטו אותם, אלא חשבו כיצד תוכלו לתת להם את העזרה הטובה ביותר. לעתים, דווקא הפתרונות הפשוטים הם הטובים ביותר, ולהלן מספר הצעות:

    • הוציאו את הוריכם מהבית – הביאו את הוריכם לארוחות משפחתיות ועזרו להם להרגיש חלק מהמשפחה. אחת הסיבות לדיכאון היא, כאמור, הבדידות ולכן הימצאותם של הורינו עם אנשים נוספים תמנע מהם מלשקוע לדיכאון.
    • הכינו ארוחות בריאות – לתזונה לא נכונה השפעה שלילית על מצב הרוח והיא עלולה להחריף את הדיכאון. ארוחות בריאות של ירקות, פירות וסיבים עשויה לשפר את ההרגשה.
    • מעקב אחר תרופות – עזרו להוריכם לעקוב אחר זמני לקיחת התרופות, כפי שקבע הרופא. מכיוון שלמבוגרים הסובלים מדיכאון יש נטייה לשתות אלכוהול, חשוב לשים לב שהם לא לוקחים את התרופה עם משקה אלכוהולי.
    • פנייה למטפל מקצועי – על מנת לעזור להורינו, חשוב גם לשקול את האפשרות של עזרה מקצועית, ע"י מטפל מוסמך ומומלץ. למטפלים מקצועיים יכולת לאבחן את הגורם העיקרי לדיכאון וידע למתן טיפול מתאים.

    כיצד יכול אדם מבוגר לעזור לעצמו במצב של דיכאון?

    דווקא כשהוריכם חשים במצב של דיכאון ולא רוצים לעשות דבר או לראות איש, זה הזמן לשכנע אותם להיות פעילים יותר. נסו לארגן להם פעילויות שונות כגון התנדבות בקהילה, פגישות קבועות עם חברים או בני משפחה וניסיון לפתח תחביבים חדשים. מבוגרים רבים נוהגים אפילו לצאת ולקחת קורסים באוניברסיטה על מנת להעשיר את הידע. זכרו שחלק מהטיפול בבעיה הוא הכרה של החולה בה והזכירו להם כי הצלחת הטיפול תלויה גם בהם.

    מהן אפשרויות הטיפול המקובלות במקרה ופונים לעזרה מקצועית?

    במידה ופונים לעזרה מקצועית, ישנן מספר אפשרויות טיפול מקובלות. הטיפול הפסיכולוגי עשוי לאבחן את מקור הבעיה ולהציע פתרון יעיל עבורה. בנוסף, ניתן לפנות גם לטיפול פסיכיאטרי אצל פסיכוגריאטר– פסיכיאטר שמתמחה בטיפול באוכלוסייה מבוגרת. בנוסף לטיפולים אלה, שנעשים בצורת "אחד על אחד", ישנה אפשרות מומלצת לא פחות של קבוצות תמיכה למבוגרים, שם הם יכולים לחלוק מבעיותיהם עם אנשים נוספים שסובלים מבעיות דומות. חשוב לציין שבכל המקרים לא מדובר בהליך מהיר וגם אם המבוגר יציין כי הוא מרגיש טוב, מומלץ להמשיך בטיפול.

    במקרים מסוימים קיים צורך לטפל גם בתרופות נגד דיכאון. למרות היעילות של התרופות, עלינו לשים לב שהן לא גורמות לתופעות לוואי שונות, במיוחד אם הם לוקחים תרופות אחרות. צריך לקחת בחשבון שהשפעתן של תרופות נגד דיכאון איננה מיידית ולעתים עלולה לקחת זמן רב. הפסקה פתאומית של נטילת התרופות ללא התייעצות עם רופא עלולה להוביל לתוצאות לא רצויות.

    דיכאון בגיל הזיקנה הוא תופעה שרוב המבוגרים לא ידברו עליה בגלוי. לכן עלינו לשים לב לסימנים השונים, לדובב את הורינו ולהציע להם את הטיפול המתאים שיחזיר אותם לחיי השגרה וישפר את איכות חייהם.

    המידע במאמר זה הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו ייעוץ רפואי ו/ או המלצה לטיפול ו/ או תחליף לטיפול.

    פורסם: 26.3.2014

    (תמונה להמחשה unsplash)

     

      יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

      קול רעות

      דילוג לתוכן