יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

    קול רעות

    חשיבות הפעילות הגופנית בשעות הפנאי

    בדומה לעישון ולהשמנה גם אי-ביצוע פעילות גופנית נחשב להרגל מזיק, המהווה גורם סיכון לתחלואה ולמוות בטרם עת

    עודכן לאחרונה:17/05/23

    כל מי שישאל האם חשוב לבצע פעילות גופנית (מה שנקרא "לעשות ספורט") ודאי ישיב, בביטחון, שמדובר בחלק בלתי נפרד מ"אורח חיים בריא". ואכן, לא מדובר במיתוס אלא במסקנה, ששבה ואוששה באין-ספור מחקרים. לדוגמה: ניתוח על שסקר 26 מחקרים מצא כי פעילות גופנית בהיקף בינוני קשורה באופן מובהק לסיכון מופחת ב- 12% לחלות במחלת לב וכלי דם ופעילות בהיקף גבוה קשורה בסיכון מופחת ב-27%, זאת בהשוואה לאנשים שאינם פעילים כלל או שפעילים מעט. כלומר, ככל שפעילים יותר – הסיכון לחלות הולך ויורד. פעילות גופנית תורמת גם לירידה בתמותה ובהיארעות מצבים רפואיים ומחלות נוספות, כגון: יתר לחץ דם, שבץ מוחי, סוכרת מסוג 2 ("סוכרת מבוגרים"), סרטן השד, סרטן המעי הגס ונפילות. פעילות גופנית משפרת את הכושר הכללי, את הכוח ואת סיבולת השרירים, את מסת הגוף ואת הרכבו, את איכות העצם, את התפקוד הגופני ואף את התפקוד החשיבתי-קוגניטיבי. בנוסף, אנשים שמבצעים פעילות גופנית גם סובלים פחות מדיכאון.

    פעילות גופנית בעצימות בינונית וגבוהה

    בשנת 2010 הגדיר ארגון הבריאות העולמי שתי רמות פעילות למבוגרים מגיל 18: בסיסית ומתקדמת, אשר נבדלות בהיקף הפעילות ובתרומה הצפויה למצב הבריאות. הרמה הבסיסית היא היקף שבועי מצטבר של 150 דקות לפחות של פעילות אירובית בעצימות מתונה, או של 75 דקות בעצימות גבוהה, או שילוב של שתי העצימויות. רמת הפעילות הגופנית המתקדמת היא פעילות בהיקף שבועי מצטבר של 300 דקות של פעילות אירובית בעצימות מתונה, או של 150 דקות בעצימות גבוהה, או שילוב של שתי העצימויות.

    מהי עצימות בינונית ומהי עצימות גבוהה? מדובר בהרגשה אישית-סובייקטיבית, בסולם שבין 0 ל- 10, כאשר 0 הוא היעדר כל מאמץ, מנוחה מוחלטת, ו-10 הוא המאמץ הגופני המרבי שניתן להגיע אליו. עצימות בינונית תדורג 5 או 6 ועצימות גבוהה תדורג 7 או 8. הפריסה של כלל הפעילות למקבצי פעילות קטנים על פני השבוע נתונה להחלטתם של כל אחת ואחד, אך רצוי שכל מקבץ שכזה יימשך 10 דקות רצופות לפחות. בנוסף, יומיים לפחות בשבוע יש לבצע תרגילים לחיזוק קבוצות שרירים גדולות.

    אי-ביצוע פעילות גופנית – הרגל מזיק

    נדגיש: לא מדובר בהמלצה שמטרתה להיטיב בלבד, כך שמי שאינו מבצע פעילות גופנית אינו מרוויח, אך גם לא מפסיד. להפך: בדומה לעישון ולהשמנה גם אי-ביצוע פעילות גופנית נחשב להרגל מזיק, המהווה גורם סיכון לתחלואה ולמוות בטרם עת. מחקר שפורסם בשנת 2012 בכתב העת Lancet העריך, כי אם מספר האנשים שאינם פעילים ירד ב- 10% או ב- 25%, מספר מקרי המוות בשנה בעולם ירד ב- 533 אלף וב-1.3 מיליון, בהתאמה, ותוחלת החיים הממוצעת באוכלוסייה תעלה.

    ישראל: גברים פעילים גופנית יותר מנשים

    על-פי סקרים שונים בישראל שיעור העוסקים בפעילות גופנית בהתאם להמלצות ארגון הבריאות העולמי נמוך ועומד על פחות משליש, כאשר גברים פעילים יותר מנשים. הפעילות הגופנית השכיחה ביותר היא הליכה ואחריה ריצה, שחייה והתעמלות לעיצוב שרירים.

    איך מעלים את היקף הפעילות הגופנית? לכל פעילות שמבוצעת יש רווח בריאותי ומעט פעילות עדיפה על כלום. ראשית, באמצעות מעבר לשגרת יום יותר פעילה ניתן להתקרב ליעד, למשל: הגעה למקום העבודה בהליכה או עם אופניים ולא בתחבורה ממונעת ועלייה וירידה במדרגות במקום שימוש במעלית. שנית, האינטרנט, סניפי קופות החולים, המתנ"סים ומרכזי הספורט גדושים בהצעות ובמידע על סוגי פעילות ומסגרות: עצמית או מאורגנת, אישית או קבוצתית, חובבנית או תחרותית וכדומה, כך שכל אחת ואחד יכולים למצוא משהו.

    אפשר ואפילו מומלץ לשלב בין סוגי פעילות וכל המרבה – הרי זה משובח!

    המידע במאמר זה הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו ייעוץ רפואי ו/ או המלצה לטיפול ו/ או תחליף לטיפול.

    (תמונה להמחשה unsplash)

      יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

      קול רעות

      דילוג לתוכן