יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

    קול רעות

    תעודת עיוור

    תעודת עיוור מקנה הטבות ופטורים שונים על ידי משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות וארגונים נוספים

    עודכן לאחרונה:03/08/23

    מי זכאי לקבל תעודת עיוור?

    משרד העבודה והרווחה, באמצעות השירות לעיוור והמחלקות לשירותים חברתיים, מנפיק תעודות עיוור לזכאים העונים על הגדרת "עיוורון".

    ההגדרה מיהו אדם עיוור לצורך זכאות לתעודה, הינה רחבה וכוללת גם לקויות ראייה חמורות בשדה הראייה או בחדות הראייה.

    מדינת ישראל הגדירה "עיוורון" על פי הקריטריונים הבאים:

    • אדם הלוקה בהיעדר ראייה מוחלט.
    • אדם עם חדות ראייה מרבית של 3/60 מטרים בעין הטובה ביותר, לאחר תיקון.
    • שדה הראייה, בעין הטובה ביותר, לאחר תיקון אינו עולה על 20 מעלות.

    מה מקנה תעודת העיוור?

    תעודת עיוור מקנה הטבות ופטורים שונים על ידי משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות וארגונים נוספים. מטרת שירותים אלה לאפשר לעיוור או לקוי הראייה להשתלב בחברה ולסייע לו להגיע לרמת תפקוד אופטימאלית ועצמאית ככל האפשר. המחזיק בתעודת עיוור זכאי לשירותי שיקום תעסוקתי על מנת לשלבו בעבודה (עבודה מוגנת או עבודה בשוק החופשי) וכן לסיוע חומרי, כגון קצבאות והטבות שונות.

    משרד הרווחה משלם לעיוור דמי ליווי במטרה לסייע בניידותו. החל מ-1.3.2018 דמי הליווי מועברים בגובה אחיד. החל מ-1.2.2019 עומדים דמי הליווי על 1,353 שקל לחודש. מדי שנה בחודש פברואר דמי הליווי מתעדכנים בצמוד לסכום הבסיסי הקובע לעדכון גמלאות המוסד לביטוח לאומי.

    יש אוכלוסיות אשר אינן זכאיות לדמי הליווי- מי שהתעוור לאחר גיל הפרישה ולא קיבל דמי ליווי לפני הגיעו לגיל פרישה, אדם ששוהה בחו"ל מעל שלושה חודשים, אדם הנמצא בבית אבות, מוסד סיעודי, מי שמקבל גמלת ניידות, נכי צה"ל, נפגעי פעולות איבה, נפגעי תאונות עבודה, נפגעי תאונות דרכים שהוכרו כנכים על רקע עיוורונם.

    לפרטים המלאים על הזכויות הניתנות, לחצו כאן.

    כיצד ניתן לקבל תעודת עיוור?

    קבלת התעודה מותנית בפועל בקביעת זכאות. לצורך הפנייה, על מבקש התעודה לערוך בדיקת עיניים אצל רופא עיניים, שימלא את טופס הבקשה לתעודת עיוור בהתאם לתוצאות הבדיקה (ניתן להוריד את הטופס כאן).

    את הטופס המלא יש לשלוח למייל [email protected] (או בדואר עבור עמותת עלה ת.ד. 24051, הר הצופים, ירושלים 9124001.) בהמשך, מבקש התעודה יוזמן לבדיקה אצל רופא אמון של השירות לעיוור. התשובה תועבר לשירות לעיוור. במידה ותאושר הזכאות לתעודת העיוור, מבקש התעודה יתבקש לשלוח תמונת פספורט לצורך הנפקת התעודה לסניף השירות לעיוור באזור המגורים. ברגע שהתעודה תהיה מוכנה היא תימסר באמצעות הלשכה לשירותים חברתיים באזור המגורים. במידה ויוחלט כי האדם אינו זכאי לתעודת עיוור, הוא יקבל על כך תשובה באמצעות הלשכה לשירותים חברתיים.

    במקרים חריגים בהם האדם אינו נייד ועבר בדיקת עיניים אישית ע"י רופא העיניים בקהילה, ומצורפת לבקשתו בקשה מנומקת של העו"ס המטפל, תתאפשר בדיקת זכאות לתעודת עיוור/ לקוי ראייה, על ידי רופא האימון, על סמך הניירת בלבד.

    אדם שקיבל תשובה כי הוא אינו זכאי לתעודת עיוור יכול לערער בפני ועדה רפואית. הפנייה לוועדה כרוכה בתשלום אגרה באמצעות הדואר, יש לפנות לשירות לעיוור לצורך קבלת השובר לתשלום  והסבר על אופן הגשתו.

    במידה והתקבלה תשובה שלילית ניתן לפנות שוב בבקשה חוזרת לבדיקת זכאות ל "תעודת עיוור/ לקוי ראייה" כעבור שנה מתאריך הבדיקה האחרונה, אלא אם יש מסמך המעיד על החמרה במצב הראייה, לפני תום השנה.

    במקרים בהם יש צורך בקבלת תעודת עיוור חדשה בשל אובדן, גניבה, או שהתעודה הושחתה, יש לשלם בבנק הדואר אגרת חידוש תעודה ולפנות אל רכז השירות לעיוור במחוז המגורים:

    מחוז ירושלים: 02-5085391

    מחוז תל אביב: 03-5125506

    מחוז חיפה: 04-8619456

    מחוז באר שבע: 08-6264912

    השירות לעיוור מנפיק, לפי הצורך, גם מסמך באנגלית המאשר כי האדם מוכר על ידי מדינת ישראל כעיוור על פי חוק.

    היכן ניתן לקבל מידע נוסף על קבלת תעודת עיוור?

    למידע נוסף אודות קבלת תעודת עיוור, ניתן לפנות למחלקה לשירותים חברתיים של הרשות המקומית הקרובה למקום מגוריך או לשירות לעיוור בלשכות המחוזיות של משרד הרווחה.

    זכויות לבעלי תעודת עיוור בסיעוד

    קשיש שעונה על הגדרת ביטוח לאומי כקשיש בודד (למשל- גר לבד, עם בן זוג שזכאי לגמלת סיעוד, עם ילד נכה) ויש לו תעודת עיוור או מכתב מרופא המעיד על כך שהוא עיוור מקבל אוטומטית גמלת סיעוד בשיעור 9.75 ללא הערכת תלות (צריך להגיש תביעה לגמלת סיעוד). מי שאינו עונה על הגדרת בודד ויש לו תעודת עיוור ייבדק ויקבל בהתאם לניקוד שיצבור.

    לקריאת חוזר ביטוח לאומי, לחצו כאן.

     

    פורסם: 1.7.2015

      יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

      קול רעות

      דילוג לתוכן