לאחר קטיעת גפה – יד או רגל, ייתכנו כאבים שהמח מרגיש שמגיעים מהגפה שאיננה עוד. תופעה זו קרויה "כאבי פנטום". לפי הספרות, כ-80% מהאנשים לאחר קטיעה חווים כאבים מסוג זה. ישנם דיווחים על תחושות אלה גם לאחר הסרת איברי גוף אחרים, למשל שדיים. ישנם אנשים שיחוו תחושות חולפות כמו קור או חום בגפה שנכרתה, תחושות שהגפה זזה או מגרדת, ואחרים מספרים על כאב שחולף מעצמו. רוב הדיווחים על תלונות כאלה הינם מחצי השנה הראשונה לאחר הקטיעה. ישנם מקרים בהם הכאב "מתקבע" והופך למתמשך וחמור, ברמה הפוגעת בתפקוד היום-יומי ובאיכות החיים.
מה גורם לכאבי פנטום?
אנחנו לא יודעים מה גורם לכאבי פנטום, אך יש הרבה תיאוריות המנסות להסביר את התופעה. הסבר מוביל הוא חיווט מחדש של מערכת לאחר הקטיעה. חוט השדרה והמח מאבדים פתאום תחושות מיד או רגל ש"נעלמו" להם, וכתגובה מעצימים תחושת כאב כדי לשדר לתודעה שמשהו השתנה ואינו כשורה בגוף. במקרים מסוימים, אנשים מדווחים על כאב ביד שנקטעה כשהם מחייכים – עדות לכך שאזורים במח שהיו אחראיים על קבלת תחושה מהיד עברו חיבור מחודש ושונה לאזורים הקשורים לתחושה מאזור הפה. באותה מידה, ייתכנו תחושות של כאבי פנטום בעת השתנה, עישון, קיום יחסי מין ועוד.
הסברים אחרים לתופעה גורסים כי הגורם לכאב הינו מקומי באזור צלקת הקטיעה ולא במח, וכי במקום יכולים להיווצר צברי עצבים (נוירומות) ורקמת צלקת השולחים תחושת כאב למח ויוצרים את כאב הפנטום.
איך מרגיש כאב הפנטום?
כאבי פנטום נוטים להסתמן כמו סוגי כאב עצבי אחר – בתחושות שריפה, זרם חשמלי, מחטים, או תחושות מעיכה וסחיטה של האיבר החסר.
איך מטפלים בכאבי פנטום?
קודם כל משתפים את הצוות הרפואי בתחושות הכאב. ישנם מקרים בהם אנשים נבוכים מלציין את הכאב באיבר שכבר איננו מחשש שייחשבו "משוגעים". כאבי פנטום היא תופעה מוכרת וניתן לטפל בה.
הטיפול נשען על שילוב של תרופת ושיקום.
בין התרופות המוצעות לאנשים עם כאבי פנטום ישנן תרופות נוגדות כאב פשוטות שאינן מצריכות מרשם כמו אקמול, אופטלגין ו NSAIDS. לצדן ישנן תרופות חזקות יותר לשיכוך כאב ממשפחת האופיואידים, תרופות אנטי דכאוניות, אנטי פרכוסיות ומרפי שרירים.
לצד טיפולים אלה, ניתן לשלב מגוון טיפולים שיקומיים ובהם:
- רפואה משלימה.
- דמיון מודרך.
- ביופידבק.
- גרייה חשמלית מוחית TDCS או גרייה חשמלית עורית TENS…
- עיסויים ודיקור.
אחד הטיפולים הנפוצים כיום לכאבי פנטום הוא "טיפול מראה". במסגרת הטיפול המטופל יושב מול מראה באופן בו הגפה הנותרת משתקפת במראה מול גופו והוא רואה את עצמו, למשל, דרך המראה עם שתי רגליים או ידיים למרות שאחת נקטעה. המטופל מניע את הגפה הקיימת ומסתכל על המראה, בה הוא רואה תמונה של הגפה ה"קטועה" משתקפת ונעה. ניתן לשלב בטיפול זה גם אלמנט של גרייה תחושתית. טיפול זה נועד "לחווט מחדש" את המח ולהרגיע את הסיגנלים המשדרים כאב שהוא מוציא בעקבות הפגיעה בשלמות הגוף.
בשלב זה, לצערנו, אין עדיין הבנה ברורה של המנגנון בו נוצר כאב הפנטום, ובהתאם, אין טיפול יחיד יעיל ומהיר. עם זאת, במקרים בהם כאבי הפנטום הינם ארוכי טווח ומשבשים את שגרת החיים, ישנם כלים רבים שניתן להתאים באופן פרטני במסגרת שיקום כאב על מנת לשפר את התחושה ולחזור לתפקוד יום-יומי תקין ונעים.
המידע במאמר זה הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו ייעוץ רפואי ו/ או המלצה לטיפול ו/ או תחליף לטיפול.
(תמונה להמחשה unsplash)