יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

    קול רעות

    ADHD – זה לא עובר עם הגיל

    ADHD (הפרעת קשב וריכוז) היא הפרעה כרונית, שמקבלת ביטוי שונה בילדות ובבגרות ובין אדם אחד לשני

    עודכן לאחרונה:15/05/23

    Attention deficit/ hyperactivity disorder – ADHD  (בעברית  "הפרעת קשב וריכוז"), הינה הפרעה נוירו-ביולוגית התפתחותית. כלומר, היא מולדת ונובעת משונות של מבנה ותפקוד המוח. הפרעת קשב וריכוז מתחילה בילדות ונמשכת אל תוך גיל ההתבגרות והבגרות. המתמודדים עם ADHD סובלים מדפוס עקבי ומתמשך של ליקוי קשבי, עם או ללא היפראקטיביות ו/או אימפולסיביות.

    ההשפעה של הפרעת הקשב יכולה להיות נרחבת ולהשפיע על דברים שחשובים לאדם כמו עבודה, זוגיות, הורות, קשרים חברתיים והיא נוגעת לכל תחומי החיים.

    "מה זאת אומרת? זה לא משהו שעובר מתישהו?"

    על אף מה שנוטים לחשוב, הפרעת קשב הינה כרונית. זו לא אבחנה רק של ילדים והיא לא נעלמת עם השנים, אלא מקבלת ביטויים וצורות שונות. לצד דרישות החיים שנעשות מורכבות יותר והציפיות שהולכות וגדלות מהאדם הבוגר, ללא טיפול מתאים, הקשיים עלולים להתרחב ולהסתבך. כמו כן, הפרעת הקשב מתבטאת באופן שונה אצל אנשים שונים דבר המוסיף לבלבול בתחום זה.

    דוגמאות לביטוי השונה של ההפרעה בילדות ובבגרות:

    טבלה שמציגה את היטוי השונה של ADHA בילדות ובבגרות. ילדות: עשיית טעויות של היסח דעת בשיעורי בית או מבחן; משתעמם ומאבד עניין בפעילויותך במהירות, אלא אםמ כן הפעיחות מעניינת ביותר; צורך בחזרה על השאלות כדי שיענה; אינו משלים שיעורי בית או מגיש אותם; שוכח לקחת חפצים נחוצים לבית הספר. בגרות: עובד מהר מדי ולכן עושה טעויות; קושי לראות סרט עד הסוף או לקרוא ספר; משנה את נושא השיחה לעתים קרובות; קושי בניהול משק בית ואדמיניסטרציה; שוכח פגישות או התחייבוויות אחרות

    השלכות אפשריות של ההפרעה הן נהיגה פזיזה ואימפולסיבית, שימוש בחומרים מסוכנים, קושי לשמור על מקום עבודה או מערכות יחסים, קושי בניהול כעסים ו/או חרדה, ועוד.

    "גם לי לפעמים קשה להתרכז, זה אומר שיש לי ADHD?"

    לא בהכרח. כולנו עשויים להיות מוסחים לעתים במידה כזו או אחרת, אולם לא לכולם יש הפרעת קשב. למעשה, נכון להיום, שכיחותה של הפרעת קשב וריכוז בקרב מבוגרים מוערכת בכ-4.4%.

    כמו כן, לקשיי הקשב נלווים קשיים נוספים בתפקודים ניהוליים, כגון: זיכרון עבודה, תכנון, יוזמה, ויסות רגשי, עיכוב תגובה וכו'. לכן הפגיעה בתפקוד ואיכות החיים הינה מורכבת יותר.

    "האם ניתן לאבחן ADHD גם בגיל 40? ואיך בעצם מקבלים אבחנה?"

    האבחון יכול להיעשות גם בגיל 80! כמובן בתנאי שההפרעה התחילה בתקופת הילדות ושתסמיניה האופייניים נמשכים עד מועד ההערכה הנוכחית בגיל הבוגר.

    האבחון נעשה על ידי נוירולוג או פסיכיאטר המתמחים בהפרעת קשב וריכוז. הרופא עשוי לבקש מהאדם לבצע אבחון ממוחשב כדוגמת TOVA, MOXO ו-BRC, או למלא שאלונים ייעודיים שיסייעו לו באבחון.

    "נגיד ויש לי הפרעת קשב. מה עושים עם זה?"

    לטפל זה חשוב! מצד אחד, ל-ADHD יש גם יתרונות כמו יצירתיות ויכולות מנהיגות אבל מצד שני, ללא טיפול מתאים, הקשיים התפקודיים והרגשיים עלולים להחמיר וכתוצאה מכך היתרונות יקבלו פחות ביטוי.

    כולם מכירים את המענה התרופתי ל-ADHD כמו ריטלין, קונצרטה ודומיהן. לצד זאת קיים טיפול קוגניטיבי-תפקודי למבוגרים בגישת cog-fun A  – Cognitive-functional Adults אשר פותח בחוג לריפוי בעיסוק באוניברסיטה העברית תוך התבססות על מודלים תיאורטיים ויישומיים נרחבים לצד למידה מהשטח. הטיפול מסייע לאדם ללמוד לנהל את עצמו ואת האתגרים איתם הוא מתמודד, על ידי למידה משותפת תוך רכישת ידע על הפרעת הקשב ופיתוח מודעות עצמית (איך אני מתפקד במצבים שונים ומה עוזר לי). על בסיס למידה זו מתקיים תהליך מותאם אישית לרכישת וביסוס כלים (משאבים ואסטרטגיות) שיסייעו בהשגת מטרות תפקודיות משמעותיות לאדם ובשיפור איכות החיים.

    כיום ניתנים טיפולים למבוגרים עם ADHD בשיטת Cog-Fun A על ידי מרפאות בעיסוק בבית החולים השיקומי רעות.

    המידע במאמר זה הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו ייעוץ רפואי ו/ או המלצה לטיפול ו/ או תחליף לטיפול.

    (תמונה להמחשה Unsplash)

      יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

      קול רעות

      דילוג לתוכן