יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

    קול רעות

    שלבים קריטיים בטיפול בהורים

    צמתים עיקריים לשינויים וקבלת החלטות במהלך הטיפול בהורה מזדקן

    עודכן לאחרונה:05/06/23

    הוריכם הסתדרו עד היום באופן עצמאי אבל, אתם מרגישים שהמצב משתנה? אתם מתחילים לראות שביתם כבר לא מסודר כמו שהיה? אתם שומעים על ביקורים תכופים אצל רופא המשפחה? מה ניתן לעשות?

    גלו ערנות

    בדרך כלל ילדים מתחילים לטפל בהוריהם לאחר שקורה משבר (נפילה, מחלה וכו'). אך רצוי לא לחכות למשבר, אלא לגלות מעורבות וערנות גם בשגרה. הקשיים בזיקנה באים לידי ביטוי בהרבה סימנים מוקדמים שאנשים מרבים להתעלם מהם. היו ערים לשינויים המתרחשים אצל הוריכם ובדקו עמם האם הם זקוקים לסיוע כלשהו.
    בשלב הראשון בדקו אם תוכלו להקל על הוריכם את הטיפול היום-יומי בניהול משק הבית- האם ניתן להסדיר תשלומים בהוראות קבע על מנת לא "לפספס" בקשות תשלום, לערוך קניות באמצעות משלוחים, עודדו אותם להיעזר בעוזרת בית שתקל עליהם בניקיונות, התקינו בבית אביזרי עזר לשמירה על בטיחות ולמניעת נפילות.
    זה הזמן גם לפנות לשירותי הרווחה העירוניים, להתעניין האם יש באזור מגוריהם קהילה תומכת, לחצן מצוקה. קיימת גם האופציה של דיור מוגן לזקנים עצמאיים, שאולי תתאים להוריכם במידה והם חפצים בכך.

    הוריכם זקוקים לעזרה יום-יומית?

    יש לפנות לביטוח לאומי בבקשה לגמלת סיעוד. גמלת חוק סיעוד תאפשר להוריכם להיעזר במטפלת למספר שעות בשבוע, ו/ או להמיר את שעות הטיפול בסל שירותים שנועד להקל על הוריכם. סל השירותים כולל- ביקור במרכז יום, שירותי כביסה, לחצן מצוקה, מוצרי ספיגה שונים. את הבקשה לביטוח לאומי תוכלו להגיש עצמאית או בעזרת חברת סיעוד שתסייע לכם בתהליך ותספק לכם את שירות המטפלת. דאגו לבקש מחברת הסיעוד שירות "טרום סיעוד" השירות מקנה שעות טיפול שבועיות שהחברה מספקת על חשבונה עד אישור הגמלה מביטוח לאומי.
    זה הזמן גם לפעול למיצוי זכויות מול הגורמים השונים, בהתאם למצבם המיוחד של הוריכם (ניצולי שואה, תעודת עיוור וכו'). חשוב לאסוף מידע וליצור קשר עם עמותות שיכולות לסייע בהתמודדות עם השינוי במצב ההורה.
    רצוי לעודד את ההורים לבקר ב"מרכז יום לקשיש", שם הם יהיו בקשר עם צוות מקצועי של אחות ועובדת סוציאלית שיעזרו להם במיצוי זכויות ויעקבו אחר מצבם הכללי, בנוסף, במרכז היום נהנים המבקרים מארוחות חמות, ומפעילות חברתית עשירה.

    מה עושים כאשר יש צורך בהשגחה וטיפול 24 שעות ביממה?

    במידה והוריכם מגיעים למצב בו הם זקוקים להשגחה 24 שעות ביממה, או שאינם מסוגלים לטפל בעצמם לבד, זה הזמן לחשוב על מענה מקיף יותר. ראשית, יש לפנות לביטוח לאומי בפנייה להחמרה בגמלת חוק הסיעוד. לפני הגשת ההחמרה כדאי להתייעץ עם איש מקצוע.
    עובד זר שגר בבית ההורים יכול לתת מענה לצרכי הטיפול הסיעודי וההשגחה הצמודה. חשוב לדעת, כי היתר להעסקת עובד זר, ניתן על ידי רשות האוכלוסין וההגירה על פי קריטריונים מסוימים. גם אם אינכם בטוחים שתוכלו או תרצו להביא עובד זר לבית ההורים רצוי להתחיל את התהליך מאחר ואישור בקשה הוא תהליך שנמשך חודשים. העסקת עובד זר בבית דורשת הוצאת היתר לאדם שזקוק לטיפול להעסיק עובד זר. את הבקשה להיתר יש להגיש לרשות האוכלוסין וההגירה. ניתן להיעזר בלשכות פרטיות (תאגידים/ חברות כ"א) מורשות, בהגשת הבקשה.

    רשימת הלשכות הפרטיות המורשות

    במידה והורה מאושפז לאחר מחלה או אירוע ויהיה זקוק לטיפול והשגחה בעת שחרורו, ניתן להגיש בקשה להיתר העסקת עובד זר בהליך מזורז של ועדת חריגים. ניתן לעשות זאת רק בטרם שחרורו, היעזרו בעו"ס המחלקה בבית החולים בהגשת הבקשה.

    אופציה נוספת לטיפול אינטנסיבי "סביב השעון", במידה ולא ניתן לטפל במסגרת הביתית, היא מחלקה סיעודית/ לתשושי נפש בבתי אבות. כיום קיימים בתי אבות סיעודיים רבים, חשוב לבחור בבית אבות הפועל ברשיון ותחת פיקוח משרד הבריאות. תוכלו להיעזר בחברות ייעוץ והכוונה למציאת בית אבות המתאים לצרכי ההורה במהירות וביעילות. כמו כן, תוכלו לפנות בבקשה לקוד ממשרד הבריאות (בקשה לסיוע במימון האשפוז בבית האבות). חשוב לזכור כי גם אחרי שמצאתם סידור מתאים להורה, בין עם זה בטיפול בבית ובין עם בבית אבות, הליווי, המעקב והתמיכה שלכם עדיין חשובים לרווחתם של הוריכם.

    הרצאה בנושא : התמודדות בשעת משבר / מיכל אברהם, עו"ס

    (תמונה להמחשה unsplash)

    פורסם: 30.12.2014

      יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

      קול רעות

      דילוג לתוכן