יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

    קול רעות

    פסיכותרפיה בזיקנה

    כיצד נסייע לזקן לטפל בקשייו הנפשיים והרגשיים?

    עודכן לאחרונה:30/07/23

    מהי מטרת הפסיכותרפיה?

    פסיכותרפיה היא שיטת טיפול בבעיות וקשיים נפשיים ורגשיים. מטרת הפסיכותרפיה היא להוביל לשינוי חיובי בחייו של המטופל ובתחושותיו, ותפקיד המטפל לסייע למטופל לזהות את מטרותיו ולפעול כדי להגשימן. המטופל ופסיכותרפיסט פועלים יחד, בעיקר דרך השיחות ביניהם, כשתפקיד המטפל הוא, בין היתר, להעניק למטופל תמיכה וחיזוק לאורך התהליך.

    פסיכותרפיה עשויה לסייע רבות לאוכלוסייה הזקנה. מדובר בקבוצת גיל ייחודית בכל הנוגע להתמודדות עם אובדנים חברתיים, נפשיים ותפקודיים. השינויים הפיזיולוגיים, כמו גם השינויים באורח החיים האופייניים בגיל הזיקנה (מחלות וקשיי התפקוד, עזיבת מקום העבודה וידידים ההולכים לעולמם), עלולים לגרור בעקבותיהם גם התדרדרות במצב הנפשי ולהוביל לתופעות של דיכאון וחרדה. בישראל, סוגיית ניצולי השואה מוסיפה סוגי התמודדויות וקשיים נפשיים על אלו האופייניים לזיקנה.

    למה פסיכותרפיה ולא טיפול תרופתי?

    כשאנחנו עומדים מול קשיים פסיכולוגיים כגון דיכאונות, חרדה וכיו"ב, טיפול תרופתי עשוי להיות אפשרות שנשקול לפנות אליה. לעתים, נראה שטיפול תרופתי הנו אפשרות פשוטה ויעילה, אולם, בעיות פסיכולוגיות ונפשיות הן לרוב מורכבות ביותר ולא ניתן לטפל בהן באמצעות "גלולת קסם" בלבד. טיפול תרופתי עשוי אמנם להקל על התסמינים, אולם ברוב המקרים מומלץ להיעזר גם בשיחות עם איש מקצוע.

    בטיפול פסיכותרפי עלולים לעלות קשיים כיוון שהוא יוליך את הזקן לשוחח באופן פתוח על תחושותיו ומכאוביו הפסיכולוגיים, דבר שאינו פשוט. עם זאת, פסיכותרפיה מביאה לרוב השפעות חיוביות ארוכות טווח. במהלך הטיפול ילמד הזקן מניין נובעים קשייו ובעיותיו ויפתח שיטות לגשת אליהם ולטפל בהם. הדבר יקל על תסמיניו כעת ויעניק לו כלים להתמודד עם מצבים ותחושות דומות בעתיד.

    סוגים עיקריים של טיפול

    ניתן לחלק את הסוגים והשיטות השונות בהן נוקטים המטפלים באופן הבא:

    • פסיכודינמיקה: ניסיון להבין את ההתנהגות האנושית באמצעות מחקר הכוחות הפסיכולוגיים שבבסיסה. התיאוריה העומדת מאחורי הפסיכודינמיקה מקורה בפסיכואנליזה והיא גורסת כי אירועים בעברנו, בדגש על ילדותנו, הם הגורמים הבסיסיים לבעיות שאנו חווים כמבוגרים. הפסיכותרפיסט שיטפל בזקן באמצעות פסיכודינמיקה ינסה להתחקות אחר הקונפליקטים הפנימיים שלו ולסייע לו להתמודד עמם. טיפול זה הנו לרוב ארוך טווח.
    • טיפול קוגניטיבי והתנהגותי: המטפל בשיטה זו יאתר תבניות מחשבה והתנהגויות הרסניות של הזקן ויעבוד יחד עמו לשינוין.
    • השיטה הבין-אישית: גישה זו נשענת על ההנחה כי בעיותינו הפסיכולוגיות נובעות מהתנהגויות המושרשות במערכות היחסים שחווינו לאורך חיינו. זוהי גישה ממוקדת שמטרתה לסייע למטופל לשפר ולפתח את כישוריו הבין-אישיים.
    • טיפול קבוצתי: בטיפול זה מטפל מקצועי מנחה קבוצת אנשים הסובלים מבעיה דומה. לדוגמה– אובדן בן זוג, אלכוהוליזם או דיכאון.

    כיצד לבחור את המטפל?

    איכות הקשר עם המטפל היא החלק החשוב ביותר בטיפול. עליכם למצוא מטפל שהזקן יוכל לבטוח בו ולהרגיש נוח במחיצתו. לפני שתבחרו במטפל, מומלץ לבחון את הנושאים הבאים:

    • נסיון: חפשו את המטפל המתמחה בבעיה המסויימת של הזקן ושהינו בעל נסיון מקיף ביותר בטיפול בבעיות אלה. אם יש צורך, פנו לפסיכוגריאטר.
    • בדקו באיזו שיטת טיפול נוקט המטפל ובחנו את התאמתה לצרכיו של הזקן. עם זאת, זכרו כי מטפלים רבים נוהגים להשתמש בשילוב של השיטות הנזכרות לעיל ויתכן ששילובן יהיה האופציה הטובה ביותר עבור הזקן.
    • חשוב לוודא שרשיונו של המטפל תקף ואמיתי.

    תהליך הטיפול הפסיכותרפויטי

    בתור בני משפחתו של הזקן שהחליט לפנות לפסיכותרפיה, כדאי להכין אותו לקראת הטיפול, על מנת להמעיט את קשיי התמודדותו עם הטיפול וכדי שיוכל להפיק ממנו את המיטב. כדי למנוע הפתעות, דברו עם הזקן על מבנה הטיפול והתהליך שהוא צפוי לעבור. אמנם ישנם מטפלים רבים ושונים, אולם, המבנה הבסיסי של פסיכותרפיה לרוב דומה:

    • כל פגישה נמשכת כ-40 דקות עד שעה ומתקיימת אחת לשבוע (לעתים יותר).
    • בפגישה הראשונה, המטפל לרוב יאסוף מידע בנוגע למצבו המנטאלי והנפשי של הזקן וההיסטוריה שלו, ויערוך מעין מיפוי בסיסי של מצבו.
    • לאחר מיפוי זה ועל בסיסו הוא ינסה לבנות יחד עם הזקן תכנית טיפול. משך הטיפול משתנה מאוד מאדם לאדם, ולכן חשוב שתמליצו לזקן לשאול את המטפל בפגישות הראשונות על אורך הטיפול בהתאם למטרות שנקבעו ולנסות לעמוד בהן. לאורך הטיפול, הזקן והמטפל יעריכו את התקדמות התהליך, תוך כדי הצבת מטרות להמשך.

    המידע במאמר זה הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו ייעוץ רפואי ו/ או המלצה לטיפול ו/ או תחליף לטיפול.

    פורסם: 25.4.2010

    (תמונה להמחשה unsplash)

      יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

      קול רעות

      דילוג לתוכן