יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

    קול רעות

    מה חשוב לדעת על מכשירי שמיעה?

    ישנם סוגים שונים וטכנלוגיות שונות של מכשירי שמיעה. המדריך לבחירת מכשיר שמיעה

    עודכן לאחרונה:18/05/23

    אנשים הלוקים בשמיעתם לעתים קרובות מעדיפים לדחות את השימוש במכשירי שמיעה בשל החשש להיתפס בעיני הסובבים אותם כזקנים או חלשים. אולם, בפועל, אדם שאינו מרכיב מכשירי שמיעה, ועל כן מתקשה בהבנת הנאמר, הוא בולט וחריג יותר מאדם המרכיב מכשירי שמיעה.

    כיצד פועל מכשיר שמיעה?

    ישנם סוגים שונים של מכשירי שמיעה, החל ממכשיר קטן ונסתר בתעלת האוזן ועד למכשיר מאחורי האוזן (המתחבר לאוזנייה). כמו כן, ישנן טכנולוגיות שונות של מכשירי שמיעה (אנלוגי, ממוחשב, דיגיטלי), וחברות שונות של מכשירי שמיעה. מכשירי שמיעה בטכנולוגיה הדיגיטלית מאפשרים כיוון מדויק יותר, המותאם לעקומת השמיעה ולמצבי האזנה שונים.

    כל מכשירי השמיעה כוללים מיקרופון הקולט את צלילי הסביבה, מגבר להגברת עוצמת הצלילים הנכנסים, רמקול השולח את הצלילים המוגברים אל האוזן וסוללה המספקת אנרגיה לרכיבים האלקטרוניים במכשיר.

    היכן ניתן לרכוש מכשירי שמיעה?

    ישנם מספר יבואנים של מכשירי שמיעה ולהם סוכנויות רבות ברחבי הארץ. ישנם גם מספר בתי חולים בהם מתבצעות התאמות מכשירי שמיעה ובחלקם אף מתבצעת מכירה (בד"כ בבתי החולים בהם מוכרים מכשירי שמיעה, המחירים אינם שונים ממחירי המכשירים בסוכנויות השונות).

    לפני התאמת מכשיר שמיעה יש להיבדק ע"י רופא א.א.ג. ולבצע בדיקת שמיעה עדכנית.

    התאמת מכשיר שמיעה

    סוג המכשיר המתאים לאדם מסוים תלוי בגורמים רבים, ביניהם:

    • רמת הירידה בשמיעה- בד"כ לירידות קלות עד בינוניות בשמיעה יתאים המכשיר התוך אוזני או מכשיר בהתאמה פתוחה (open fitting) הכולל צינורית דקה בתעלת האוזן. מכשיר מאחורי האוזן יכול להתאים גם לירידות חמורות יותר.
    • קשיים הנלווים לירידה בשמיעה, כמו סבילות נמוכה לרעשי רקע ולעוצמת קול חזקה.
    • התפקוד המוטורי ומצב הראייה של האדם- יש צורך להכניס ולהוציא את המכשיר מהאוזן וכן לשים סוללה קטנה.
    • המצב הרפואי של האוזן- האם יש נטייה לדלקות אוזניים, האם יש הפרשת שעווה מוגברת וכו'.
    • אורח החיים והצרכים התקשורתיים.

    גורמים שיש לשקול כשעומדים לרכוש מכשיר שמיעה:

    • רצוי שהסוכנות תהיה במרחק סביר ממקום המגורים (התאמה ותחזוקה של מכשיר שמיעה מצריכה ביקורים חוזרים).
    • יש לוודא שהאדם שמתאים את מכשיר השמיעה הוא אדם בעל ניסיון וידע בתחום האודיולוגיה ובהתאמת מכשירי שמיעה.

    תקופת ניסיון

    יש לסכם מראש שהמכשיר נלקח לתקופת ניסיון.

    במכשירים תוך אוזניים נלקחת מידת האוזן של האדם והמכשיר מיוצר לפי מידה זאת. המכשירים ניתנים לתקופת ניסיון של חודש (במקרים מיוחדים ניתן אף להאריך אותה). במידה והאדם מחליט להחזיר את המכשיר בתום תקופת הניסיון עליו לשלם סכום של עד 10% מעלות המכשיר.

    מכשירים מאחורי האוזן- ניתנים לתקופת ניסיון של חודש ללא עלות כספית (למעט האוזנייה המיוצרת לפי מידות האוזן).

    הסתגלות למכשיר שמיעה

    ההסתגלות למכשיר שמיעה היא הדרגתית, ותהליך ההתאמה של מכשיר השמיעה מתבצע במספר שלבים.

    הכיוון הראשוני יהיה בד"כ חלש יחסית ובהמשך, עם ההסתגלות למכשיר, תינתן הגברה נוספת. בשימוש ראשוני הצלילים מן המכשיר נשמעים שונים מהמוכר. כישורי ההאזנה משתפרים בהדרגה עם ההסתגלות להגברה.

    בתקופת הניסיון עם מכשיר השמיעה חשוב מאוד לעשות מאמץ ולנסות להסתגל אליו. חשוב להשתמש בו במצבי האזנה שונים (תחילה בבית או בהרצאה, ובהמשך בסביבה רועשת יותר), כך, בכיוונים החוזרים של המכשיר יוכל האודיולוג המתאים את המכשיר לכוון אותו באופן המיטבי. ישנם מכשירים בהם יש אפשרות למספר תכניות (כך ניתן, לדוגמה, לכוון תכנית אחת לסביבה שקטה ואחרת לסביבה רועשת). כמו כן, יש להסתגל לנוכחות המכשיר/ האוזנייה באוזן. במידה ונגרמת תחושת אי נוחות וכאב יש לחזור לסוכנות ולשייף מעט באזור הגורם לכאב.

    כחלק מהשיקולים לגבי בחירת המקום בו רוכשים את מכשור השמיעה רצוי לבדוק עם האודיולוג המתאים את המכשיר מהי גישתו לגבי תהליך ההתאמה ההדרגתי והאם הוא מאפשר ביקורים חוזרים כחלק מהשירות.

    • יש לבדוק עם האודיולוג אפשרות של התנסות עם מכשיר שמיעה תוך אוזני נוסף ללא עלות כספית נוספת (במידה והוחלט להחזיר את המכשיר הראשון שניתן לניסיון).
    • תקופת אחריות– יש לסכם מראש מהי תקופת האחריות הניתנת למכשיר השמיעה ומה כלול באחריות.
    • יש לברר מהו הזמן המקובל לקבלת שירות של תיקון המכשיר.
    • יש לבדוק אפשרות של קבלת מכשיר חלופי לתקופה שבה המכשיר נמצא בתיקון.

    האם לרכוש שני מכשירי שמיעה?

    שמיעה דו-צדדית מאפשרת הבנת דיבור טובה יותר, בפרט בתנאי האזנה קשים המהווים חלק ניכר מחיינו, וכן מאפשרת לנו לזהות את מיקום הקולות במרחב. הגברה דו-צדדית (במקרים של ליקוי שמיעה דו-צדדי) מאפשרת תחושת עוצמה טובה יותר למשתמש, ועל כן מאפשרת לאודיולוג לכוון את המכשירים לעוצמות חלשות יותר ובכך להתגבר בצורה טובה יותר על תופעת הצפצופים המופיעה לעתים במכשירי השמיעה (feedback). כמו כן, שימוש בשתי האוזניים חשוב לשמירה על יכולת הבנת הדיבור לטווח הרחוק.

    הציפיות ממכשיר השמיעה

    מכשיר שמיעה יכול לסייע מאוד לתפקודו של אדם לקוי שמיעה, אך, הוא אינו הופך אותו לאדם ששמיעתו תקינה.

    מכשירי שמיעה אמנם מפצים על הקושי בהבנת דיבור הנלווה לירידה בשמיעה, אך אין ביכולתם לפתור את הקושי השמיעתי במלואו במצבי האזנה קשים (למשל כשיש רעש מתחרה ברקע, כאשר יש מספר רב של דוברים או כאשר הדובר נמצא רחוק). אדם שיכולת הבנת הדיבור שלו ירודה (כחלק מירידה כללית בתפקוד בגיל המבוגר או מסיבות אחרות), עדיין יגלה קשיים בהבנת דיבור גם עם מכשיר השמיעה. לצורך הפקת תועלת מרבית ממכשיר השמיעה חשוב להיות ערים למגבלות ולהיעזר באביזרי עזר נוספים בהתאם לצורך. כמו כן, חשוב להשתדל במידת האפשר לדאוג לתנאי האזנה נוחים, לנטרל רעשי רקע, להיות מול הדובר ולבקש מהדובר להאט את קצב הדיבור. רצוי לדאוג לתנאי תאורה טובים, כך יהיה קל יותר להיעזר ברמזים ויזואליים (שפת הגוף של הדובר ותנועות שפתיו). תנאים אקוסטיים משפיעים מאוד על יכולת הבנת הדיבור. הוספת משטחים רכים כמו וילון או שטיח, אשר יספגו את הצלילים החוזרים-המהדהדים, תתרום לנוחות ההאזנה ושיפור מובנות הדיבור.

    מצב T במכשירי השמיעה

    ה-Telecoil הוא רכיב אלקטרוני- סליל השראה מגנטי,המאפשר קליטה של צלילים דרך שדה אלקטרו מגנטי.

    ברוב מכשירי השמיעה שמאחורי האוזן יש מצב T. מומלץ לבקש במכון השמיעה הנחיות שימוש במכשיר השמיעה במצב T. במכשירי השמיעה התוך אוזניים- מצב T איננו רכיב קבוע. קיימת אפשרות להוסיפו, כתלות בגודל מכשיר השמיעה. במכשירים הנסתרים בתעלה (CIC)  אין אפשרות להוסיף מצב T, ואילו במכשירים הגדולים יותר (ITC ,ITE) יש לבחון את האפשרות לפי גודל תעלת השמע. מצב T מאפשר האזנה לטלפון עם מכשיר השמיעה.

    הפעלת מצב T מנתקת את המיקרופון של מכשיר השמיעה ובכך מצמצמת את רעשי הרקע ומשפרת את יכולת הבנת הנאמר. כמו כן, ישנה אפשרות להתחבר לאביזרי עזר אישיים וציבוריים בשילוב מצב T במכשירי השמיעה (במקום השימוש באוזניות).

    מחירם הגבוה של מכשירי השמיעה החדישים יוצר ברוכש ציפיות גבוהות מאוד לגבי יעילותם של המכשירים, וזהו מקור לאכזבות רבות. לשאלה האם מחיר גבוה של מכשיר שמיעה משמעותו בהכרח תפקוד שמיעתי טוב יותר? אין תשובה חד משמעית. כל אדם הרוכש מכשירי שמיעה צריך לבחון נושא זה באמצעים השונים שהוזכרו כאן:

    • קבלת הסבר מהאודיולוג לגבי סוג הירידה בשמיעה והשלכותיה על התפקוד השמיעתי.
    • התנסות במכשירי שמיעה שונים.
    • הבנת המגבלות של מכשירי השמיעה, במצבים בהם יש רעש רקע וכשהדובר מרוחק מהמאזין.
    • התאמת אביזרי עזר – יש לשקול לשלב שימוש באביזרי עזר היכולים לסייע במצבים תקשורתיים קשים (כדוגמת מכשירי M ועוד).

     

    המידע במאמר זה הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו ייעוץ רפואי ו/ או המלצה לטיפול ו/ או תחליף לטיפול.

    פורסם: 19.12.2011.

      יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

      קול רעות

      דילוג לתוכן