יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

    קול רעות

    לזכור לזכור

    הניסיון לזכור דברים עשוי לעיתים להיות מאתגר. שימוש באסטרטגיות זיכרון יכול לסייע לזכור מידע ביעילות רבה יותר

    עודכן לאחרונה:15/05/23

    "אופס. שכחתי לכבות את התנור.. "

    "..איך אזכור לקנות חלב בדרך הביתה?"

    כולנו נתקלים בתופעה של שכחה לבצע מטלות, מה שעלול להיות מביך ומתסכל ולעיתים אף בעל השלכות משמעותיות עד קריטיות. לדוגמה, כאשר מדובר בשכחה של דברים כמו תור אצל רופא או נטילת תרופות.

    יכולת הזיכרון שלנו כוללת מספר תתי סוגים של זיכרון, הכוללים, בין היתר, זיכרון של דברים מן העבר (זיכרון רטרוספקטיבי), כמו זכירה של מקום שהיינו בו, וזיכרון עתידי (זיכרון פרוספקטיבי), זכירה לבצע בעתיד פעולות מתוכננות, כמו לזכור להתקשר לחבר בזמן מסוים.

    בשביל להצליח לזכור לבצע מטלות עתידיות אנו זקוקים למשאבים קוגניטיביים שונים, כולל זיכרון לטווח קצר, זיכרון לטווח ארוך ויכולות ריכוז וקשב. לכן, כאשר אנו עייפים, עסוקים מאוד או בעומס טכני או נפשי, בדרך כלל יהיה לנו קשה יותר לזכור לבצע דברים, וייתכנו יותר 'פספוסים' של פעולות שתכננו לבצע. גם עם העלייה בגיל, כאשר תיתכן ירידה ביכולות הקוגניטיביות, כולל ירידה טבעית תלוית-גיל שאינה כוללת מצבי בריאות לקויים (כגון דמנציה), ייתכן כי היכולת לזכור לבצע דברים תהפוך לאתגר ממשי.

    שימוש באסטרטגיות זיכרון

    מכאן, אנו מגיעים לעוגן שיכול לעזור לנו גם במצבי עומס וקושי לזכור טוב יותר דברים. מדובר בשימוש באסטרטגיות זיכרון – טכניקות בהן אנו יכולים להשתמש כדי להפחית מהעומס הקוגניטיבי הנדרש, ובכל אופן להצליח לזכור.

    אסטרטגיות זיכרון נחלקות לאסטרטגיות חיצוניות שכוללות שימוש בעזרים חיצוניים, כמו שימוש בכתיבת תזכורות, שימוש בשעון מעורר או בקשה מאדם אחר שיזכיר לנו. ולאסטרטגיות פנימיות, שכוללות שיטות של קידוד מידע באופן פנימי וחשיבתי, כמו יצירת אסוציאציה או סיפור כדי לזכור רשימה של פריטים לקנייה, יצירת גימטרייה כדי לזכור מספר מסוים, ובהקשר למטלות זיכרון עתידיות, בחירת רמז שיזכיר לנו לבצע את המטלה הדרושה באופן של "כאשר אתקל בסיטואציה X אז אבצע Y", לדוגמה, "כאשר אעבור ליד תיבת הדואר, אזכר במכתב שעליי לשלוח", "כאשר תגיע השעה 16:00 אזכור להתקשר לרופא".

    ההתעכבות של מספר השניות לצורך שימוש באסטרטגיה – יצירת קידוד פנימי או יצירת אסטרטגיה חיצונית, שווה את הזמן, את תשומת הלב ואת המאמץ המושקע. ככל שנשתמש יותר באסטרטגיות ונקדד בעזרתן את המידע שעלינו לזכור, הסיכוי שלנו לשליפת המידע, ובעצם לזכירה שלו בשעת הצורך, יגדל.

    שימוש באסטרטגיות פנימיות הינו מומלץ כאשר הוא אפשרי, זאת משום שיצירת האסטרטגיה עצמה היא עבודה קוגניטיבית כזו המאפשרת למוח להמשיך ביתר שאת בתהליכי קידוד ושליפת מידע, מה שמשאיר אותו פעיל ומפחית פחות מ"העבודה" שלו. זאת לעומת אסטרטגיות חיצוניות, אשר השימוש בהן יעיל וכדאי, ויחד עם זאת, הן בהחלט מפחיתות מעומס ה"עבודה" של המוח. דבר זה לעיתים רבות יהיה רצוי וחיובי, אך לעיתים נרצה לאפשר למוח להמשיך לבצע תהליכי זיכרון ולהתמודד עם האתגרים הכרוכים בכך.

    לסיכום, יכולת הזיכרון היא יכולת חשובה והכרחית לחיי יום-יום תקינים ותפקודיים, בדגש על יכולת הזיכרון העתידי. לעיתים, הזכירה מהווה אתגר, בייחוד כאשר קיימים עומס רב, עייפות או בתהליכי הזדקנות טבעיים. שימוש באסטרטגיות זיכרון פנימיות של קידוד המידע באופן חשיבתי, או באסטרטגיות חיצוניות של שימוש בעזרים חיצוניים על מנת לזכור, הינו כלי יעיל וכדאי, כזה הדורש תשומת לב והשקעה של מעט יותר זמן בעת קידוד המידע שעלינו לזכור, אך משתלם ומאפשר את שליפת המידע – זכירה שלו, באופן איכותי ויעיל יותר.

    בבית החולים השיקומי רעות ת"א, ניתן לקבל טיפולים לשיפור מיומנויות הזיכרון ולפיתוח אסטרטגיות זיכרון יום-יומיות, שניתנים על ידי מרפאות בעיסוק.

    המידע במאמר זה הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו ייעוץ רפואי ו/ או המלצה לטיפול ו/ או תחליף לטיפול.

    (תמונה להמחשה unsplash)

      יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

      קול רעות

      דילוג לתוכן