יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

    קול רעות

    חניית נכים

    מהי חניית נכים, מי זכאי לקבל אותה, ואיך משיגים את האישור?

    עודכן לאחרונה:01/08/23

    בעיות החניה הן בעיות שמוכרות לכל אחד מאתנו. גם בערים הגדולות וגם בשכונות קטנות אנחנו יכולים למצוא את עצמנו מסתובבים זמן רב רק כדי למצוא מקום אחד קטן, שגם הוא יכול להיות רחוק מביתנו. בעיה זו מחמירה עבור אנשים נכים, אשר מתקשים לעשות את המרחק הרב וזקוקים לחניה מיוחדת, שנמצאת צמוד לביתם.

    מה זו "חניית נכים"?

    כולנו מכירים את הסמלים המעידים על חניית נכים שממוקמת קרוב ככל האפשר לכניסה למקומות ציבוריים. בנוסף על חניות אלה, שכל מוסד ציבורי מחויב לספק, ישנן גם חניות נכים פרטיות. החניות הפרטיות הן שטח חניה שנמצא צמוד לביתו של הנכה ומוקצה עבורו מטעם הרשות המקומית. השטח מיועד אך ורק לאדם הנכה ולא ניתן להעברה לרכב אחר או אדם אחר. הוא מסומן בתמרור, בו גם רשום מספר הרישוי של הרכב, וכל אדם אחר החונה במקום זה ייקנס.

    איך משיגים אישור לחניית נכים?

    האישור לחניית הנכים ניתן על ידי מחלקות החניה או אגפי התחבורה של הרשויות המקומיות השונות. במסגרת ההליך הבירוקרטי לקבלת האישור מחויב הנכה להציג אישורים רבים על עברו הרפואי ואחוזי נכותו. במידה והנכה אינו נוהג, יכול להגיש את הבקשה גם בן זוגו או בן משפחה אחר.

    בישראל לא קיים חוק ברור שמתייחס לסף הזכאות המינימאלי וכל רשות קובעת קריטריונים משלה לזכאות. בחלק מהמקומות הסף הוא 50 אחוזי נכות בגפיים תחתונות, באחרות 75 אחוז, וחלק אף מקצות מקומות חניה בקרבת מקום העבודה. בנוסף, כל רשות מתנה מספר סייגים לחוק. עם זאת, ישנו קריטריון אחד משותף לכולן, והוא הדרישה שברשות המבקש כבר יש תגי חניה שניתנו לו על ידי משרד הרישוי.

    כיצד מסומנת חניית הנכים?

    לאחר מתן האישורים הנחוצים מגיעים עובדי מחלקות החניה לאזור ביתו של הנכה ויחד אתו מחליטים על מקום החניה הטוב ביותר עבורו. מומלץ למצוא את המקום הקרוב ביותר לכניסה לבניין, מקום בו אין צורך לחצות את הכביש או לעבור דרך רחוב צר ולא נגיש. עם זאת, יש צורך להתחשב גם בתוואי השטח הקיים ולא תמיד ניתן יהיה להזיז ממקומם גורמים כמו תחנות אוטובוס, תיבות דואר וכד'. סוג התמרור והקריטריונים לזכאות נתונים לשיקול דעתה של הרשות המקומית.

    כיצד משיגים תג נכה לחניה?

    השגת "תג נכה" היא, כאמור, תנאי הכרחי לקבלת אישור החניה וניתן להשיג אותו במשרד הרישוי, ביחידה לטיפול במוגבלי ניידות. הזכאים לקבלת התג (בכפוף להצגת אישורים מתאימים) הם: נכי משרד הבטחון, בעלי תעודת עיוור ממשרד הרווחה, ניצולי שואה (עם אישור מהאוצר), נכים נפגעי פעולות איבה, מוגבלי ניידות בכל הגילאים- נכים אשר נקבע שזקוקים לרכב כאמצעי תנועה בגלל רגליהם הנכות, או אנשים שנקבעה להם נכות רפואית של לפחות 60% ותנועתם ללא רכב עלולה לערער את מצב בריאותם. ישנם קריטריונים רפואיים המזכים בתעודת נכה, כגון- חולי לב (העונים על קריטריונים  מסוימים), חולי מחלות ריאה כרוניות (העונים על קריטריונים מסוימים), חולי ALS, חולי פרקינסון במצב מתקדם עם הפרעות בהליכה, מטופלי דיאליזה ועוד.

    מאחר והנכים לא תמיד מסוגלים לנהוג וזקוקים למטפל צמוד שיסיע אותם, החוק מאפשר לרשום על התג את מספרם של שני כלי רכב, כך שגם המטפל יוכל לחנות בחניות הנכים. על מנת לקבל את התג גם לרכב המטפל חובה על המטפל להוכיח קרב  ברמה של דרגה ראשונה (אב, אם, בן, בת) לנכה או להצהיר כי הרכב יעמוד לצורך שימושו האישי של הנכה. גם במקרה זה השגת התג כרוכה בהליך בירוקרטי של הצגת אישורים רפואיים מרופא מורשה על אחוזי נכות ויכולה להימשך מספר חודשים.

    החל מ־1 בינואר 2009 מונהג בישראל תג חניה חדש לנכה. התג החדש מונפק במתכונת של כרטיס קשיח ובפורמט של רישיון נהיגה (מפלסטיק) והוא כולל הגנות רבות מפני זיוף.

    השימוש בתו מותנה בכך שהנהג נמצא כנהג או כנוסע.

    חניה לנכה סמוך למקום מגוריו

    על פי חוק חניה לנכים (תיקון מס' 7) תשע"ז-2017, רשות מקומית תקצה לרכב מזכה אחד של נכה המתגורר בתחומה, הנושא תג נכה, מקום חניה אחד המתאים לצרכיו של הנכה, סמוך ככל האפשר למקום מגוריו של הנכה, ובמרחק שאינו עולה על 200 מטרים ממנו.

    במקרה ואין מקומות חניה המוסדרים על יד הרשות המקומית במרחק שאינו עולה על 200 מטרים ממקום מגוריו של הנכה, היא תקצה לרכבו המזכה של הנכה חניה במרחק שאינו עולה על 400 מטרים מקום מגוריו.

    הרשות המקומית תקצה את מקום החניה לנכה בתוך 60 ימים מיום שהוגשה לה בקשה לכך. רשות התימרור המקומית תציב במקום החניה שהוקצה תמרור המייחד את מקום החניה לרכב, אשר את פרטיו מסר לה הנכה, והם יצוינו על גבי התמרור.

    נכה או אדם המתלווה אל הנכה והנוהג בעבורו ברכב רשאי להחנות את הרכב המזכה שפרטיו צוינו על גבי התמרור במקום החניה שהוקצה בלא תשלום.

    חשוב לדעת כי ניתן לשלם אגרת רישוי מופחתת עבור אחד מכלי הרכב (על פי קריטריונים מסוימים). אפשר לקבל גם החזר רטרואקטיבי של החלק היחסי של אגרת הרישוי אם שולמה במלואה לפני קבלת התו.

    לסיכום, חניית נכים היא זכות שמטרתה להקל על חיי הנכים ולאפשר להם לממש את זכותם לנוע בחופש ובביטחון באזור מגוריהם. התהליך הבירוקרטי יכול אמנם להיות ארוך ולא פשוט, אך ללא ספק יכול להקל ולמנוע מצבים מסוכנים וחוסר נוחות עבור הנכים בשל מאמץ רב והליכה ארוכה מדי לביתם.

    לקבלת פרטים נוספים יש לפנות למשרד התחבורה .

     

    המידע במאמר זה הינו מידע כללי בלבד ואינו מהווה חוות דעת משפטית או תחליף לייעוץ משפטי.

    פורסם:15.6.2014

    (תמונה להמחשה unsplash)

     

      יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

      קול רעות

      דילוג לתוכן