יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

    קול רעות

    אובדן בזיקנה

    אבל הוא תהליך ההשלמה עם הפרידה המוחלטת מאדם קרוב. התהליך שונה מאדם לאדם, אך, קיימים שלבים המאפיינים אותו

    עודכן לאחרונה:30/07/23

    הזיקנה מאלצת אותנו להתמודד עם אובדן יקירים. התאבלות על אדם קרוב היא אחת ההתמודדויות הקשות והמכאיבות ביותר אשר עלולה להפוך את חיינו לחסרי משמעות ולהותיר אותנו מבולבלים וחסרי אונים לנוכח המציאות החדשה שנכפתה עלינו. מהו תהליך האבל? כיצד נוכל לעזור לאדם השרוי באבל?

    שלביו של האבל

    אבל הוא למעשה תהליך ההשלמה עם הפרידה המוחלטת מאדם שהיה קרוב לנו. תהליך ההתאבלות שונה מאדם לאדם. קיימים מספר שלבים המאפיינים את תהליך האבל והכרתם עשויה לסייע לזקן ולאנשים שסביבו לדעת מה צפוי להם בחודשים ובשנים שלאחר האובדן. חשוב לציין כי הסדר של השלבים משתנה מאדם לאדם ואינו מאפיין את כל האנשים:

    • הלם וקהות חושים– האדם מתקשה לעכל את האובדן. שלב זה יכול להימשך מספר שעות, מספר ימים ולפעמים אף זמן ארוך יותר. תפקידו של ההלם הוא להגן עלינו מפני הכאב הקשה מנשוא של האובדן ולאפשר לנו להפנים את האובדן בהדרגה. שלב ההלם מאופיין בזעם, פאניקה והתפרצויות בכי.

    • געגועים עזים– שלב זה מתאפיין בהתעסקות מתמידה באדם שנפטר. הגעגועים העזים באים על חשבון עניין באנשים ובדברים שסביבנו. תקופה זו מאופיינת בבכי כשחושבים או מדברים על הנפטר. אנשים רבים סובלים בשלב זה גם מתופעות פיזיות כמו חוסר ריכוז, היעדר תיאבון נדודי שינה ועייפות.

    • תחושת ריקנות ודיכאון- האדם מתחיל לקבל את האובדן. שלב זה מתאפיין בתחושות קשות של ריקנות, חוסר עניין בחיים ודיכאון.

    • בניית הזהות מחדש- לאחר קבלת האובדן חוזר הזקן בהדרגה ובאטיות לתפקוד רגיל. מותו של האדם הקרוב הוא כבר לא מרכז החיים של הזקן והזיכרונות והמחשבות על אותו אדם משתלבים במהלך של החיים. מדובר למעשה בהשלמה עם המציאות החדשה. אלא שגם שלב זה מאופיין ברגעים קשים כמו בימי פטירה, ימי הולדת או חגים שמעצימים את תחושת הגעגועים והכאב.

    אבל כסיכון בריאותי

    הקשר בין הגוף לנפש עלול לגרום לבעיות פיזיות שונות אשר לעתים מצריכות טיפול. מתח  נפשי מחליש את הגוף, דיכאון ותחושת חרדה עשויים לגורם לכאבי ראש, צוואר או גב, לבעיות בעיכול, לגלי חום, לקוצר נשימה, לירידה באנרגיה ולירידה בחשק המיני. כמו כן עלולות להתעורר בעיות שינה ותחושת תשישות כללית.

    קיימות תרופות הרגעה שיכולות להקל על תופעות אלה אולם הן עשויות לשבש את תהליך האבל הטבעי ולא מומלץ לצרוך אותן ללא התייעצות עם רופא ולאורך זמן.

    השפעותיו הנפשיות של האבל

    תקופת האבל יכולה להתאפיין בעלייה ובירידה במצב הרוח. הבדידות והזמן הפנוי שנוצרים עקב פטירתו של האדם הקרוב עלולים להשאיר את האדם להתמודד בעצמו עם תהליך אבל לא פשוט המעלה תחושות של כעס, עצב, פחד, חרדה, הקלה (במקרה שהאדם הקרוב נפטר לאחר מחלה ממושכת), דיכאון, מתח, עצבנות, ייאוש, תסכול ובלבול.

    חשוב להיות רגישים וערניים למצבו הנפשי של הזקן, לפנות זמן עבורו, לגלות סבלנות ולהיערך מראש לחגים ולתאריכים שעשויים להיות קשים וכואבים במיוחד עבור הזקן במצב החדש.

    כיצד להתמודד עם האובדן?

    להלן מספר עצות שיעזרו לכם לתמוך באדם השרוי באבל:

    • היו אוזן קשבת– האובדן גורם לתחושת בדידות והזקן עשוי לחוש כי אף אחד לא מסוגל להבין את עוצמת הסבל שלו. אדם קרוב שאפשר לשתף אותו בתחושות הללו ובזיכרונות יכול להקל על תחושת הבדידות. שיחות על הכאב עם אדם קרוב מזכירות לזקן כי הוא לא לבד, שיש מישהו שמבין אותו ושיש אנשים שאכפת להם ממנו. אם אין בסביבת הזקן אדם קרוב שאפשר לשתף אותו, מומלץ לעודד אותו לפנות לקבוצות תמיכה או לייעוץ מקצועי.

    • תחושת האשמה לא רציונלית– אובדן של אדם קרוב עלול לגרום לזקן לחוש אשמה על דברים שיכול היה לעשות ולא עשה. כמו כן, יש מקרים בהם הזקן חש ייסורי מצפון על שאינו עצוב מספיק או שהתאושש מהר מדי מהאובדן. חשוב לזכור כי זו תופעה אופיינית לתהליך האבל ולקבל אותה.

    • עזרו לאדם הזקן בפרוצדורות הקשורות לאבדן ולאבל– כדאי לבקש מאדם קרוב להתלוות אל הזקן במשימות קשות הקשורות לאובדן, כמו למשל זיהוי המת, בחירת מצבה וכדומה. כמו כן חשוב לעזור לאבלים בביצוע ההכנות והארגון הקשורים ללוויה ולשבעה. חשוב מאוד לשאול לרצונם ולרצון הנפטר באשר לאופי הלוויה, השבעה ואפילו הניסוח על מודעות האבל.

    • דעו מה צפוי לאבל- על מנת להתמודד עם האבל בצורה הטובה ביותר, כדאי מאוד לדעת מה התהליכים שצפויים במהלכו. צבירת ידע על אבל ושכול בעזרת ספרים, גלישה באינטרנט או קבוצות תמיכה, יכולה לעזור לזקן לזהות את רגשותיו, להבין את מקורם וללמוד כיצד להתמודד איתם.

    • הקפידו על שגרה- חשוב מאוד להקפיד על שגרה בסיסית במהלך היום בתקופת האבל. השגרה מעניקה יציבות בתקופה מבולבלת ולא יציבה זו. גם אם הזקן חסר תיאבון וסובל מנדודי שינה, חשוב לנסות להקפיד לאכול בריא ומסודר ולהעניק מנוחה מספקת לגוף.

    • תמיכה חיצונית– קיימות קבוצות תמיכה להתמודדות עם אובדן, בהן ניתן לחלוק רגשות ותחושות עם אנשים שחוו אובדן. קבוצות אלה מעניקות תמיכה נפשית ומסגרת חברתית. מרפאות ציבוריות של משרד הבריאות מפעילות קבוצות תמיכה להתמודדות עם אובדן וקיימות גם קבוצות פרטיות כאלה. בנוסף, תחום הייעוץ לקשיש בביטוח הלאומי מציע קבוצות תמיכה למשך 12 שבועות לאלמנים ולאלמנות ששכלו בן או בת זוג בשנה האחרונה.

    • גם לאחר ימי השבעה והשלושים, דאגו לשמור על קשר רציף עם האדם האבל, זכרו שעבורו האובדן מאוד טרי וקשה והתמודדות עם כאב האובדן יכולה להמשך ללא קשר לאזכרה ולימי השנה. דאגו לפנות עבורו זמן, לארח אותו שבתות וחגים ולעזור לו לעבור תקופה קשה זו.

    • עקבו אחר מצבו של האדם האבל, ודאו כי אינו מזניח את בריאותו ואת מצבו הכללי, שימו לב להופעתו החיצונית ודאו שאינו יורד במשקל או עולה במשקל באופן לא בריא, שימו לב לניקיונו, ניקיון ביתו, מצב המקרר, שימו לב שאינו מזניח את ניהול משק הבית, עומד בתשלום חשבונות ושומר על רמת תפקוד סבירה.

    פנייה לעזרה מקצועית

    ברוב המקרים הזקן מסוגל להתמודד עם האבל ללא צורך באנשי מקצוע. אולם קיימים מקרים בהם יש צורך בעצה ובעזרה מקצועית. הסיבות לכך הן רבות ומגוונות: אם אין בסביבתו של הזקן אדם אותו הוא יכול לשתף בתחושותיו, אם הזקן מרגיש שהכאב חזק מדי מכדי להתמודד איתו לבד, אם הזקן מתקשה לתפקד ברמה בסיסית בחיי היום-יום גם שבועות לאחר האובדן, וכמובן במקרים קיצוניים שהזקן סובל ממחשבות אובדניות או שבעקבות האובדן הוא החל לצרוך כדורי הרגעה רבים, סמים או אלכוהול.
    במקרים אלה גלו אחריות וערנות ואל תהססו לפנות לייעוץ מקצועי.

    פורסם: 8.8.2010

    (תמונה להמחשה unsplash)

      יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

      קול רעות

      דילוג לתוכן