אנשים בגיל הזיקנה המרותקים לביתם ונזקקים לטיפול רפואי ממושך בשל מחלה קשה או מחלה כרונית, יכולים בעת הצורך לקבל שירות של טיפול בית רפואי באמצעות קופת החולים. האישור לטיפול רפואי-ביתי ניתן על ידי רופא המשפחה. הטיפול ניתן לחולים הסובלים ממגוון רחב של מחלות. השירות ניתן עד להתייצבות מצבם של החולים ויכולתם לחזור לטיפול במתקני הקופה בקהילה. היחידות לטיפול בית המגיעות לטיפול בבית החולה כוללות בדרך כלל צוות קבוע של רופא, אחות, עובד סוציאלי ופיזיותרפיסט.
מאפייני החולים המטופלים על ידי היחידות לטיפולי בית
היחידות מטפלות בחולים הסובלים ממגוון רחב של מחלות ומצבים רפואיים ותפקודיים כמו: חולים לאחר אשפוז בעקבות אירוע מוחי, לאחר חבלה או ניתוח אורתופדי, וחולים אונקולוגים. גם חולים הסובלים ממצבים רפואיים כרוניים המאופיינים בשינויים תכופים במצבם הרפואי, כגון: חולי אי ספיקת לב ואי ספיקה נשימתית, אשר מועדים לאשפוזים חוזרים וזקוקים למעקב רפואי צמוד זכאים לטיפול בית רפואי במסגרת זו. (לחוזר משרד הבריאות המגדיר, חולים "מרותקי בית", לחצו כאן).
מה כולל טיפול בית רפואי?
מטרתו של טיפול הבית הרפואי שנותנות קופות החולים היא לעקוב אחר ביצוע ההוראות הרפואיות, למנוע סיבוכים אצל החולים ולהפחית את הצורך באשפוזים חוזרים. יחידות טיפול בית מורכבות מצוות רב מקצועי הכולל- רופא, אחות, עו"ס ובמידת הצורך אנשי מקצוע שיקומיים. בין השאר, היחידות אחראיות לאספקה ולטיפול במכשור תומך נשימה ובבלוני חמצן ובמכשור לחולים הזקוקים להנשמה מלאה בבית. בעת הצורך הן מספקות עירוי תרופות, נוזלים והזנה בבית.
טיפול שיקומי ניתן בכל היחידות לטיפול בית, אולם ברובן המכריע הוא כולל בעיקר פיזיותרפיה. טיפול שיקומי אחר ניתן בהיקף מצומצם יותר. חלק מיחידות הבית מספקות רק טיפול פליאטיבי תומך, ומיעוטן מספקות גם טיפול כימותרפי. מלבד כל אלו הטיפול בכל היחידות לטיפול בית כולל מעקב רפואי וסיעודי קבוע אחרי מצב החולה והתוויית שינויים בטיפול בהתאם לשינויים במצב החולה. עובדת סוציאלית אשר מעורבת בטיפול בחלק מהחולים מספקת תמיכה נפשית לחולה ולמשפחתו ומסייעת במידע על השירותים הנחוצים לחולים בקהילה. תדירות הביקור של רופא ואחות נעה בין מספר פעמים בשבוע, לבין פעם בחודש או חודשיים, בהתאם למצבו הרפואי של החולה, לדפוסי אספקת הטיפול ולמדיניות קופת החולים.
התחלה וסיום של טיפול בית
ההחלטה על קבלת חולה חדש ליחידה מתקבלת בכל הקופות בביקור בית ראשון שנועד להעריך את התאמת החולה לטיפול היחידה וכדי לקבוע לו תכנית טיפול. ההחלטה על שחרור חולה מטיפול בית רפואי מתקבלת ברוב היחידות בידי הרופא האחראי על היחידה.ה חלטה כזו תתקבל במידה והחולה מסוגל להגיע לבד או בעזרת בני משפחה למרפאה ו/ או במידה וצוות המרפאה המקומית מסוגל להתמודד באופן עצמאי עם הטיפול בחולה.
לרשימת היחידות לטיפול בית לחצו כאן
(תמונה להמחשה unsplash)
המידע במאמר זה הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו ייעוץ רפואי ו/ או המלצה לטיפול ו/ או תחליף לטיפול.