מה זה אפזיה?
אפזיה היא הפרעת שפה הנגרמת כתוצאה מנזק מוחי באזור ההמיספרה השמאלית של המוח. הנזק נגרם בדרך כלל בעקבות אירוע מוחי, פגיעת ראש, ועוד. אפזיה יכולה לגרום לאובדן או פגיעה ביכולת להשתמש בשפה- לדבר, לכתוב. האתגר הראשון שניצב מול חולה האפזיה ומול קרוביו הוא היכולת לתקשר באמצעים אחרים, יצירתיים וברורים, בלא דיבור וכתיבה.
מהם הגורמים לאפזיה?
הגורם המרכזי לאפזיה הוא שבץ מוחי. בנוסף, אפזיה יכולה להיגרם מפגיעות מוחיות על רקע חבלות ראש (למשל בתאונת דרכים), גידולים מוחיים ועוד.
דרכי הטיפול בחולים הסובלים מאפזיה
טיפול באפזיה כולל שתי שיטות מרכזיות. הראשונה, מתן תרגילים שונים לחולה, שמטרתם שיפור בעיות השפה והדיבור ויצירת דרכים חדשות ומגוונות לתקשורת ברורה ונעימה. תרגילים אלו קלים ללמידה וכל אחד יכול ליישמם בעבודה עם המטופל (לדוגמה, תרגילים שמערבים בתוכם משחקי מלים וזיכרון, או משפטי השלמה). השיטה השנייה כוללת טיפול ארוך טווח של קלינאי תקשורת מול החולה. טיפול זה מכוון להתמודד עם הקושי בדיבור ובהבנת הסביבה, ולמצוא דרכים לתקשורת עם הסביבה.
כיצד מתקשרים עם אדם הסובל מאפזיה?
קודם כל, חשוב להבין כי אדם הלוקה באפזיה סובל מבעיה תקשורתית, אך לא מפגיעה שכלית. על מנת לתקשר באופן הכי נכון עם חולה עם אפזיה, מומלץ בחום להתייעץ עם קלינאי תקשורת. קלינאי התקשורת יכול לתת למשפחה הקרובה כלים לעבודה עצמית עם החולה. ניתן לתרגל באופנים שונים דרכי תקשורת חדשות– באמצעות כתיבה, שילוב של תמונות עם מלים, משחקי זיכרון מיוחדים, השמעת שירים פשוטים ועוד. לתרגילים אלו תוצאות מפתיעות במיוחד וכל שיפור תורם להרגשת סיפוק אצל המטופל ואצל סביבתו הקרובה. בשלב ראשוני מומלץ לבסס מול החולה ערוצי תקשורת חליפיים ורק לאחר שאלו ברורים לנסות ללמד אותו את השפה דרך לוחות תקשורת המיועדים לכך ובליווי מקצועי מתאים. בתקופת התקשורת החדשה עם אדם הסובל מאפזיה, חשוב להתאזר בסבלנות כי מדובר בתהליך אטי וממושך.