מכשיר שמיעה הוא מכשיר אלקטרוני המופעל על ידי סוללות, שמגביר את הצלילים כדי לאפשר שמיעה טובה יותר.
אילו סוגי מכשירים קיימים?
ישנם שלושה סוגים עיקריים של מכשירי שמיעה:
- BTE– מכשיר שמיעה הנישא מאחורי האוזן ומיועד לכל הגילים ולירידה קלה עד עמוקה בשמיעה.
- ITE– מכשיר שמיעה בתוך האוזן, מותאם לאפרכסת וחודר אל תוך תעלת השמע. מתאים לירידה קלה עד חמורה בשמיעה.
- ITC /CIC– מכשירי שמיעה בתוך התעלה. מכשיר שמיעה בתוך התעלה (ITC) מותאם לגודל ולצורת תעלת האוזן ובולט מעט לתוך האפרכסת. המכשיר הזעיר (CIC) מוחדר עמוק לתוך התעלה. שני המכשירים מתאימים לירידה קלה עד בינונית חמורה בשמיעה. בגלל גודלם הקטן מכשירי שמיעה בתוך התעלה יכולים להקשות על המשתמש בהכנסתם והוצאתם ואינם יכולים להכיל רכיבים אלקטרונים נוספים כדוגמת הטלקויל (ראה בהמשך).
טכנולוגיית מכשירי השמיעה
הטכנולוגיה של מכשירי השמיעה משתנה בין המכשירים השונים.
כיום ישנן שלוש טכנולוגיות עיקריות– הטכנולוגיה האנלוגית הבסיסית, הטכנולוגיה הממוחשבת והטכנולוגיה הדיגיטלית.
- מכשירי שמיעה אנלוגיים– טכנולוגיה ותיקה בה כל צליל, דיבור, מנגינה, רעש רקע וכו' נקלט במכשיר ומוגבר באופן אחיד על ידי המגבר שבמכשיר השמיעה. מכשירים אלו נמצאים בשימוש מועט.
- מכשירי שמיעה ממוחשבים– במכשירים אלו הגברת הצלילים היא מכוונת ולא כללית. המכשירים מותאמים באמצעות מחשב, בהתאמה אישית למשתמש. מכשירים אלו נמצאים בשימוש מועט.
- מכשירי שמיעה דיגיטליים– מכשירי שמיעה משוכללים בטכנולוגיה מתקדמת, המכילים מעבדי קול דיגיטליים המאפשרים התאמה אישית ומדויקת יותר לצורת עקומת הירידה בשמיעה. כל מכשיר דיגיטלי מכיל גם מספר מיקרופונים משוכללים לשיפור יחסי אות–רעש ותכניות שמיעה לנוחות המשתמש בסביבות שמע שונות. במכשירי השמיעה הדיגיטליים הכיוון נעשה באמצעות מחשב. מכשירי שמיעה אלו הנם הנפוצים ביותר.
טלקויל (מצב T) במכשיר השמיעה
הטלקויל נמצא בתוך חלק ממכשירי השמיעה וחשיבותו רבה. בעת שיחת טלפון תוכל לשמוע טוב יותר אם תעביר את מכשיר השמיעה שלך ממצב של M (מיקרופון) למצב של T, בו כל רעשי הרקע "נחתכים" ואתה יכול לשמוע בבהירות רק את הדובר. מצב T מאפשר לך גם שימוש במגוון רחב של אביזרי עזר לשמיעה בעזרת לופ צווארי (אביזרי עזר).
מכשיר שמיעה אחד או שניים?
אם השמיעה לקויה בשתי האוזניים, יש להרכיב שני מכשירי שמיעה. שמיעה דו צדדית מאוזנת תשפר את הבנת הדיבור, תיתן תחושה טובה של עוצמת השמע ותקל בזיהוי הכיוון ממנו מגיע הקול.
למה עליי לצפות ממכשיר השמיעה שלי?
מכשירי שמיעה לא יחזירו שמיעה רגילה או יעלימו לחלוטין רעש רקע. שימוש מוצלח במכשירי שמיעה דורש זמן וסבלנות. ההסתגלות למכשירי השמיעה היא תהליך הדרגתי הכרוך בלימוד הקשבה בסביבות שונות והתרגלות לקולות השונים. בתחילה, נסה את מכשירי השמיעה באווירה רגועה ורק מספר שעות בכל פעם. תאר לאודיולוג מצבים בהם אינך מרוצה מהשמיעה עם המכשיר על מנת שיכוון אותו בהתאם.
מומלץ להכיר את מכשיר השמיעה שלך. האודיולוג ילמד אותך להשתמש ולטפל במכשירי השמיעה. עליך להתאמן כיצד להכניס ולהוציא את המכשיר, לכוון את עוצמת ההגברה, לנקותו, להבחין בין מכשיר ימני לשמאלי ולהחליף סוללות.
בתקופות ההסתגלות, אתה יכול לצפות לבעיות שונות:
- ייתכן שקולך ישמע לך חזק ולא טבעי. מצב זה אופייני למשתמשים חדשים של מכשירי שמיעה. לרוב, אנשים מתרגלים לכך במשך הזמן. אם אתה לא מצליח להסתגל כעבור תקופת מה, ראה את האודיולוג כדי לפתור את הבעיה.
- מכשיר השמיעה שלך עשוי "לצפצף". זהו פידבק הנגרם כתוצאה מתזוזה או אי התאמה של המכשיר לתעלת השמע. ראה את האודיולוג כדי לפתור את הבעיה.
- ייתכן כי תשמע רעש רקע. קח בחשבון שמכשיר שמיעה לא מפריד לחלוטין בין הקולות שאתה רוצה לשמוע ובין אלו שאינך רוצה לשמוע. אולם ייתכן שזו בעיה במכשיר השמיעה עצמו. התייעץ עם האודיולוג.
לפני רכישת מכשיר שמיעה כדאי לשאול מספר שאלות
- מהן האפשרויות הקיימות מבחינת עיצוב, גודל וטכנולוגיה?
- איזה עיצוב מתאים ללקות השמיעה שלי?
- מהו המחיר הכולל של מכשירי השמיעה?
- האם ניתן לקבל הביתה את המכשירים לתקופת ניסיון? ולכמה זמן?
- האם יש החזר כספי מלא לאחר תקופת הניסיון?
- לכמה זמן ניתנת תקופת האחריות? האם אפשר לחדשה?
- כל כמה זמן צריך להחליף סוללות?
- האם ניתנת הדרכה לתפעול וטיפול במכשיר? כמה פעמים? והאם בתשלום?
האם יש השתתפות של קופות החולים ברכישת מכשירי שמיעה למבוגרים?
קיימת השתתפות חלקית. מי שרכש מכשיר שמיעה זכאי על פי חוק הבריאות לקבל החזר כספי מסוים מקופת חולים בה הוא מבוטח.
קיימת השתתפות נוספת של קופות חולים לבעלי הביטוחים המשלימים. תנאי הביטוחים המשלימים משתנים בין הקופות השונות. ברר את זכויותיך בקופה אליה אתה שייך.
לסיכום: למה חשוב להרכיב מכשירי שמיעה?
- לניצול מרבי של שרידי השמיעה ולשמירה על המשך תפקודם.
- לערנות לקולות הסביבה.
- לזיהוי צלילים והבנתם.
- להגברת הביטחון העצמי.
- לסיוע בתפיסה מרחבית.
- להבנה של שפה ודיבור.
- לשליטה בקול ולשיפור איכות הפקת הדיבור.
- לשיפור התקשורת עם הסביבה.
המידע במאמר זה הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו ייעוץ רפואי ו/ או המלצה לטיפול ו/ או תחליף לטיפול.
פורסם: 29.12.2015.
(תמונה להמחשה unsplash)