בשנת 2005 נחקק בישראל 'חוק החולה הנוטה למות'. 'חולה הנוטה למות' מוגדר על פי החוק כחולה שרופא מומחה קבע שהוא סובל ממחלה חשוכת מרפא ושנותרה לו עד חצי שנה לחיות גם אם יקבל טיפול רפואי. החוק מאפשר בעצם לכל אדם להחליט מה רצונו בנוגע לקבלת/ אי קבלת טיפול רפואי במידה ויחלה במחלה חשוכת מרפא. זאת על ידי הנחיות רפואיות מקדימות, ייפוי כוח או שילוב של השניים. למאמר המלא בנושא, לחצו כאן.
כאשר אדם מגיע למצב בו מחלתו הוגדרה במצב סופני, ולאחר שמוצו כל אפשרויות הטיפול להארכת חייו (על פי רצונו), המטרה העיקרית היא מניעת כאב וסבל ושמירה על איכות החיים שלו. זהו למעשה טיפול "פליאטיבי".
משרד הבריאות אימץ את הגדרת ארגון הבריאות העולמי לפיה, "טיפול פליאטיבי הוא גישה טיפולית המשפרת את איכות החיים של חולים ומשפחותיהם בהתמודדות עם מחלות חשוכות מרפא, על ידי מניעה והקלה על סבל..", ובשנת 2009 הוציא חוזר המדבר על הפעלת שירות פליאטיבי (הוספיס), בקהילה, בבית חולים כללי ובמוסד סיעודי.
עבור חולים רבים, סביבת בית החולים עלולה להיות קשה ומדכאת. במקרה של חולים במחלה סופנית, המחשבה לבלות את החודשים האחרונים של חייהם בבית חולים עלולה להיות מדכאת עוד יותר, מכיוון שהם יצטרכו לסיים את חייהם במקום מנוכר ומרוחק מסביבתם המוכרת. לכן, חלק מהחולים מעדיפים לא להתאשפז ובוחרים להיות מטופלים בבתיהם, בעזרת שירות "הוספיס בית".
על פי החוזר, קופות החולים מחויבות לתת למבוטחים שירות הוספיס בבית או בקהילה ללא תשלום.
אוכלוסיות היעד כוללות לא רק חולים אונקולוגיים אלא חולים במחלות חשוכות מרפא אחרות, כגון- חולים עם אי ספיקת לב סופנית, חולים עם אי ספיקת ריאות סופנית, חולים עם אי ספיקת כבד סופנית, חולים עם אי ספיקת כליות סופנית, חולים עם שבץ מוחי קשה, חולים עם מחלת עצבים ניוונית מתקדמת, חולים מחוסרי הכרה.
מהו שירות הוספיס בית?
הוספיס בית הוא שירות שניתן לאנשים החולים במחלה במצב סופני בביתם, עם זמינות של 24 שעות ביממה 7 ימים בשבוע. את השירות מספק צוות מיומן של אחיות, רופאים ועובדים סוציאליים שדואג לעקוב אחר מצבו של החולה בזמן שהותו בבית. כאמור, הטיפול נקרא "טיפול פליאטיבי" ומטרתו אינה לרפא את המחלה אלא לשפר את איכות חיי האדם החולה ומשפחתו על ידי מניעה והקלה על סבלו ומתן תמיכה רגשית ורוחנית. חשוב לציין כי הצוות המטפל אינו נמצא בבית החולה כל יום, אך מגיע לביקורים קבועים, שהופכים תכופים יותר ככל שהמחלה מתקדמת.
מהם היתרונות של שירות הוספיס בית?
היתרון הגדול ביותר הוא, כאמור, העובדה שהחולה נמצא בסביבה המוכרת של ביתו ומשפחתו ולא במחלקת אשפוז מנוכרת. השהייה בבית עשויה להתגלות גם כצעד כלכלי נכון מכיוון שהיא תחסוך את התשלום הגבוה עבור האשפוז במוסדות המיועדים לכך וגם את הבירוקרטיה המלווה לכך מול קופות החולים. בנוסף, ולא פחות חשוב, הצוות הרפואי והסוציאלי מספק גם סיוע לבני המשפחה, מלמד אותם כיצד לבצע טיפולים מסוימים ותומך בהם ברגעים הקשים. בשל יתרונות אלה הפך שירות "הוספיס בית" לאפשרות מועדפת ע"י חלק מן האנשים החולים.
אל מי ניתן לפנות על מנת לקבל תמיכה במסגרת שירות הוספיס בית?
כאמור, כל אדם זכאי להוספיס בית ללא תשלום.
אם האדם החולה מאושפז בבית חולים, צריך לבקש מהרופא לציין במכתב השחרור כי הוא מפנה את האדם להוספיס בית. לאחר מכן, צריך לפנות לנציג קופת חולים בבית החולים להסדרת הנושא.
אם האדם החולה נמצא בבית, צריך לפנות לרופא המשפחה על מנת שיפנה להוספיס בית. ההפניה תועבר על ידי הרופא ליחידה לטיפולי בית של קופת חולים.
בנוסף, ניתן לפנות גם לאגודה למלחמה בסרטן שמפעילה שירותי הוספיס בית ברחבי הארץ. חשוב לציין שהשירות של האגודה למלחמה בסרטן ניתן בחינם, אינו מחליף את שירותי קופת החולים אלא ניתן בנוסף להם, בתיאום עם קופת החולים. על מנת לקבלו יש להגיש מסמכים שונים ולקבל אישורים על מצב החולה.