אדם הזכאי לגמלת סיעוד ומעסיק מטפלת צמודה, יכול לבחור בין קבלת גמלת חוק סיעוד בכסף או בשירותים.
מהי גמלת חוק סיעוד?
גמלת חוק סיעוד מעניקה לזכאים לה שירותים המיועדים לסייע בפעולות היום-יום והשגחה. הזכאות לגמלת סיעוד מוענקת לתושבי ישראל שהגיעו לגיל הפרישה ותלויים בעזרת הזולת בביצוע פעולות היום-יום ו/ או נזקקים להשגחה. בין השירותים הניתנים במסגרת חוק סיעוד ניתן למנות- ביקורים במרכז יום, לחצן מצוקה, שירותי כביסה, אספקת מוצרי ספיגה ועזרה של מטפלת בבית בפעולות היום-יום.
מהי גמלת סיעוד בכסף?
מי שזכאי לגמלת סיעוד ומעוניין להעסיק מטפל צמוד/ עובד זר יכול לבחור אם לקבל את גמלת הסיעוד בכסף לחשבון הבנק שלו ולהעסיק באופן עצמאי את המטפל ללא תיווך של חברת סיעוד או להמשיך בהסדר הקיים שבו גם חברת הסיעוד וגם מקבל הגמלה מעסיקים את המטפל. ניתן גם לשלב בין קבלת גמלה בכסף לבין קבלת שירותים נוספים כגון- ביקור במרכז יום, אספקת מוצרי ספיגה, שירותי כביסה, לחצן מצוקה.
חשוב: קבלת קצבת סיעוד בכסף לא נחשבת כהכנסה ולא משפיעה על הזכאות לקצבאות אחרות.
מהו היתרון בקבלת גמלת סיעוד בכסף במקום בשירותים?
היתרון העיקרי של גמלת סיעוד בכסף הוא שהסכום הניתן מביטוח לאומי ישירות למשפחה גבוה יותר מהסכום הניתן כאשר הוא עובר דרך חברת הסיעוד.
לחץ כאן על מנת לראות את פירוט סכומי הגמלאות כפי שהן מועברות למשפחות.
מהו החיסרון בקבלת גמלת סיעוד בכסף במקום בשירותים?
החיסרון העיקרי בשיטה זו הוא שהמטופל ומשפחתו הם למעשה המעסיקים היחידים של העובד והם אלה שמטפלים בכל הבירוקרטיה סביב העסקת העובד הזר, חישוב השכר ושמירה על התנאים הסוציאליים המגיעים לו. כל התנאים הסוציאליים להם זכאי העובד ישולמו על ידי המעסיק – המטופל ולא יתחלקו עם חברת הסיעוד בהתאם לגובה המשרה כפי שקורה כאשר מקבלים גמלת סיעוד בשירותים.
במידה ויתעוררו קשיים עם העובד, המעסיק, שהוא האדם הסיעודי, לא יוכל לקבל ייעוץ מקצועי מחברת הסיעוד ויתמודד עם הקשיים ביחד עם הלשכה הפרטית בה העובד רשום שאמורה לסייע בעניין. נושא הפיקוח והמעקב אחר איכות הטיפול ומצבו של הקשיש מועבר בעיקר לבני המשפחה ולשירותי הרווחה המקומיים. כאשר יש חברת סיעוד בתמונה היא מהווה כתובת נוספת למעקב אחר מצבו של המטופל. חסרון משמעותי נוסף הוא שקיים סיכון שהכסף בסופו של דבר לא ישמש לצורך טיפול בזקן, אלא יופנה למטרות אחרות ולאור המתואר, גם לא יהיה מי שיעקוב אחרי זה.
פורסם: 5.8.2015.