עם פטירתו של אדם נדרשות מקרוביו פעולות שונות כגון: הוצאת רישיון קבורה, תעודת פטירה וקביעת מועד הלוויה. מענק הפטירה משולם בדרך כלל באופן אוטומטי ואין צורך להגיש תביעה.
מהו מענק הפטירה?
מענק פטירה הוא מענק חד-פעמי ואחיד 9,930 ש"ח (החל ב- 01.01.2024), המשולם במקרים הבאים:
אם נפטר מי שקיבל מהביטוח הלאומי את אחת מן הקצבאות הבאות: קצבת זקנה, שאירים, הבטחת הכנסה, נכות כללית, שירותים מיוחדים לנכים, קצבת עידוד לנכים, נפגעי עבודה או תגמולים למתנדבים. המענק ישולם באופן חד-פעמי למי שהיה בן זוגו של הנפטר בשעת פטירתו. אם אין בן זוג, ישולם המענק לילדו של מקבל הקצבה, בתנאי שהילד עונה על הגדרת ילד על פי חוק הביטוח הלאומי.
מענק פטירה ישולם גם לאדם שנשא בעיקר ההוצאות על המצבה בעקבות פטירתם של בני זוג בהפרש זמן קצר, על-פי תנאים המפורטים באתר של הביטוח הלאומי. במקרה הזה המענק לא משולם אוטומטית ויש מקום להגיש תביעה.
השתתפות בתשלום עבור מצבה
הביטוח הלאומי אינו משתתף ישירות בתשלום עבור המצבה אולם ישנם כספים אחרים שמתקבלים מן הביטוח הלאומי שניתן להשתמש בהם עבור מצבה:
-
מקבלי קצבת שארים: לקצבת שארים זכאים ילדיו של הנפטר במידה והם בני פחות מ-18 ו/ או עונים על הקריטריונים של בטוח לאומי, כולל ילדים חורגים, מאומצים, נכדים ובתנאי עיקרי שהנפטר פרנס אותם. לגבי בני זוג- במידה ואין ילדים, קבלת הקצבה תלויה במבחן הכנסות על פי הגדרות ביטוח לאומי.
-
מקבלי קצבת זיקנה: אם הנפטר קיבל קצבת זיקנה ולא הספיק לקבלה עבור החודש האחרון של חייו, השארים הזכאים לקצבת שארים יכולים לתבוע אותה (ללא השלמת הכנסה), אפילו אם האדם נפטר בראשון לחודש. אם אין שארים סכום הקצבה ישולם למי שסיפק לאדם מצרכים או שירותים חיוניים בשנתו האחרונה ולא קיבל על כך תמורה (הוא יצטרך להוכיח זאת).
-
אם אין למשפחה כסף לקנות מצבה ולא קיבלה את הקצבות הרשומות למעלה, ניתן לפנות לחברה קדישא שטיפלה במקרה ולבקשה לסייע. בהרבה מן החברות יש גמ"ח צדקה למטרות אלה.
במידה ולא הוקמה מצבה עד שנה מן הפטירה, יוזמות החברות קדישא בעצמן כיסוי של הקבר בשכבת בטון ומוסיפות שלט קבוע עם שם הנפטר.
פורסם: 7.10.2015