יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

    קול רעות

    שינויים פסיכולוגים בזיקנה

    מהם השינויים הנפשיים המתרחשים בזיקנה?

    עודכן לאחרונה:30/07/23

    תהליך ההזדקנות טומן בחובו אתגרים רבים. יכולת ההתמודדות עם שינויים, מעברים, חולי, אובדנים, פרידות, ירידה בתפקודים, התלות באחר ובקבלת עזרה מהסביבה, תלויה במידה רבה בין היתר בכוחות הנפשיים של האדם. בריאות נפשית חיובית חשובה להסתגלות לזיקנה והיא חלק בלתי נפרד מהבריאות הכללית.

    שינויים בהתנהגות החברתית-פסיכולוגית של האדם בגיל הזיקנה

    • שינויים ביחס לסביבה: בגיל הזיקנה היחס של האדם לסביבה משתנה. עם בצעירותו רצה לפלס דרך, לתפוס את מקומו בחברה, לראות ולהיראות, בעת זיקנה האדם נוטה יותר להיות "נחבא אל הכלים", להימנע ממאבקים, להתאים את עצמו לסביבה, לנסות לרצות ולעמוד בציפיות של אחרים. בגיל זיקנה חשוב לאדם למצוא את המקום הבטוח שלו, להמנע מתחרויות, להיות זהיר ולשמור על "פרופיל נמוך" על מנת להגן על עצמו מדחייה ומתחושת כישלון.

    • שינויים בתחושת הביטחון: בזיקנה האדם פחות בטוח בעצמו, השינויים הפיזיים והסביבתיים שהוא חווה, הקשיים החדשים שהוא נתקל בהם, גורמים לכך שביטחונו העצמי מתערער והוא כבר לא בטוח ביכולתו לעמוד במשימות כפי שהיה רגיל עד עכשיו. החשש משינויים לא צפויים ואי הוודאות לגבי העתיד גורמים לאדם לחוסר שקט וחרדה שמתישים אותו ומפריעים לו להתמודד בהצלחה עם ארועי היום-יום. אדם המתמודד בצורה יעילה עם חרדות ומתחים יוכל להתמודד בצורה יעילה יותר עם תהליך ההזדקנות.

    • נוקשות: עם עליית הגיל מתגבר הקושי להסתגל לשינויים, נראה כי מתוך חשש מהלא נודע נוטה האדם המזדקן באופן טבעי להיצמד למוכר ולבטוח יותר, לדבוק בדעות, בצורות התנהלות, באורח חיים שאליו היה רגיל, ומאוד מתקשה ליזום שינויים ולהסתגל אליהם. מאחר וההזדקנות היא תהליך שהשינויים בו רבים ונוגעים בכל תחומי החיים, לאדם שיהיה פתוח לרעיונות ולשינויים יהיה יותר קל להסתגל לזיקנה.

    • סגירת מעגלים והשלמה: בעת הזיקנה האדם נוטה להרהר רבות בסיפור חייו, בקונפליקטים לא פתורים ומשקעים שנשא עד עכשיו. החזרה המודעת בזיכרון לארועים אלו היא בעצם הזדמנות לבחון את המשקעים מחדש, מתוך פרספקטיבה של סיפור חיים כולל, ובכך להביא להשלמה עם הארועים ופתירתם בתחושתו האישית של האדם. תפיסה סובייקטיבית חיובית של האדם את סיפורי חייו תשאיר אותו עם תחושת הצלחה והישג ותיתן לו כוח להתמודד באותה מידה של הצלחה גם עם האתגרים שבהזדקנות.

    כיום, מגדירים בריאות נפשית כמידת ההתמודדות של האדם עם המציאות המשתנה. אין ספק שהשינויים הנפשיים וההתנהגותיים מקשים על האדם להתמודד עם האתגרים הרבים המתרחשים בזקנתו. גמישות רגשית, הסתגלות לשינויים ומציאת עניין בפעילויות ובסדר יום חדש יעזרו לזקן לשמור על בריאותו ליהנות מאיכות חיים בזיקנה.

    המידע במאמר זה הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו ייעוץ רפואי ו/ או המלצה לטיפול ו/ או תחליף לטיפול.

    פורסם: 25.4.2010

    (תמונה להמחשה unsplash)
    דמנציה

      יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

      קול רעות

      דילוג לתוכן