יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

    קול רעות

    גישור וזיקנה

    מהו גישור ובאילו מצבים יכול הגישור לסייע לאוכלוסייה בגיל הזיקנה?

    עודכן לאחרונה:24/05/23

    אוכלוסיית הזקנים בארץ נתקלת בסכסוכים רבים, בכל תחומי החיים. חלקם של הסכסוכים נוגעים לצרכים המיוחדים להם זקוקים אנשים בגיל השלישי (כגון: סכסוכים הנוגעים לצרכים בריאותיים, אפוטרופסותדיור מוגן, וכד') וחלקם  לחיי היום-יום (כגון: סכסוכים עם ספקי שירותים, סכסוכים עם השכנים, לעתים על רקע צרכים מיוחדים, סכסוכים  עם בני משפחה, וכו').

    בתוך המשפחה, יש מצבים בהם האדם הזקן מרגיש תלוי בסובבים אותו וקשה לו לומר את מה שעל לבו; משפחות לעתים קרובות נמנעות מלדבר על נושאים ששנויים במחלוקת, מהחשש לפגוע ביחסים העדינים בין בני המשפחה; חשוב לבני משפחה לשמור על הפרטיות ולא "להוציא את הכביסה המלוכלכת החוצה". במקרים אלה הגישור יכול לסייע בתקשורת שבין בני המשפחה ולהביא לפתרון לשביעות רצונם של כל המעורבים.

    מהו גישור?

    גישור (mediation) הינו הליך ליישוב סכסוך בהסכמה בין הצדדים המעורבים בסכסוך. בהליך הגישור מתקיים שיח בין הצדדים, בהנחיית המגשרים, באווירה רגועה ומכובדת, במטרה להגיע להסכמה. המגשרים מסייעים לצדדים להידבר ביניהם, לברר את המחלוקות ואי ההסכמות ביניהם.

    תהליך הגישור מתאים באופן מיוחד כשקיימת חשיבות להמשך מערכת יחסים תקינה בין הצדדים המסוכסכים. באמצעות המגשר מגיעים שני הצדדים בסופו של התהליך להבנה הדדית ולמציאת פיתרון שמוסכם עליהם.

    חשוב לציין שבהליך הגישור יש לצדדים שליטה על התהליך מתחילתו ועד סופו: כל ההחלטות הן בידי הצדדים שמחליטים אם להשתתף בגישור ובסופו של דבר כיצד יסתיים הגישור.

    גישור מהווה דרך חלופית יעילה במיוחד ליישוב סכסוכים. הגישור יכול להתקיים במקביל או מחוץ למערכת בתי המשפט. המחוקק מצא לנכון לתת תוקף משפטי להליך הגישור כפי שמנוסח בסעיף 79 ג' לחוק בתי המשפט: "גישור הינו הליך שבו נועד מגשר עם בעלי הדין, כדי להביאם לידי הסכמה ליישוב הסכסוך, מבלי שיש בידו סמכות להכריע בו".

    הגישור יכול לסייע בסכסוכים סביב טיפול באדם הזקן וסביב צרכיו האישיים והכספיים. סכסוכים אלה עשויים להיות סכסוכים בתוך המשפחה או סכסוכים עם נותני שירות (בתי אבות, דיור מוגן, בתי חולים וכד').

    גישור במקרה של התעללות או הזנחה

    מניעת מצבים של התעללות או הזנחה–  קונפליקטים שונים עלולים להיווצר סביב מעברי חיים בגיל הזיקנה. בכוחו של השימוש בגישור במקרים אלה להביא לחיזוק החוסן של המשפחה ולטיפול מתאים בקונפליקטים. הגישור מסייע למשפחה להגיע להבנות תוך כדי שיתוף ובכך להפחית כעסים או הסלמה של הסכסוך וכפועל יוצא גם מצבים של התעללות או הזנחה. נושאים בהם הגישור יכול לסייע ולשמש כמניעה הם, למשל, קונפליקטים סביב תכנון כלכלי עתידי, טיפול בזקן ומינוי אפוטרופוס. הגישור עשוי להפחית את הסיכוי להתעללות או הזנחה, למשל, על ידי שיתוף מספר יותר גדול של בני משפחה (ילדים ונכדים) בדאגה לזקן, העלאת המודעות להתנהגות שמהווה התעללות או הזנחה והעצמת הזקן ובני המשפחה, ובכך להביא לשיפור איכות החיים והכבוד של הזקן.

    במקרים בהם קיימת ההתעללות או הזנחה יהיה צורך לבחון בכל מקרה אם הגישור מתאים לטיפול במקרה. בין השאר ייבחנו סוג ההתעללות או ההזנחה, מיהם המעורבים ומה מצבו של הזקן. במידה ויוחלט שהגישור יוכל לסייע, הליך הגישור יתקיים לצד הטיפול של רשויות החוק,  תוך הכנה מתאימה של הצדדים, טובתו של הזקן תעמוד במרכזו והמגשרים יהיו ערים לפערי הכוחות שבין הצדדים. כך, למשל, יציעו שעו"ד או חבר יתמוך בזקן בהליך הגישור. במקרים המתאימים הגישור יוכל להביא להעצמת הזקן, לשיפור היחסים בתוך המשפחה ולמקומו של הזקן בתוכו.

    דוגמאות לסכסוכים

    מקום מגורים– היכן יגור האדם הזקן? עם מי? מי מחליט? מה מידת העצמאות? האם להעביר למוסד? נושאים הקשורים לשחרור מבית חולים, חשיבה על צרכים עתידיים של הזקן. האם הוא זקוק למטפל, מי יטפל? מי יחליט?

    החלטות רפואיות– מה הטיפול הטוב ביותר עבור האדם הזקן? מי מחליט?

    ביטחונו של האדם הזקן– סכסוכים או קושי להגיע להחלטות מוסכמות בנושאים סביב ביטחונו האישי של האדם זקן. האם האדם הזקן מבין את הסיכונים והחששות? האם מקובל על שאר המשפחה? מי מחליט? האם יש סיבה להגביל את האוטונומיה של ההורה הזקן?

    אפוטרופסות– האם יש צורך? מי ימונה כאפוטרופוס? האם יש הסכמה בעניין?

    עניינים כספיים– סדרי עדיפויות, כיצד להשקיע את הכספים? דאגה בעניין "בזבוז" של כספים, עצמאות כלכלית, מי מחליט בנושאים הכספיים? מה ההשפעה של בעיות של זיכרון  על נושאים כספיים? עד כמה רלוונטי המצב הכלכלי של בני המשפחה השונים? מי ישלם ועבור מה? הוגנות,למשל בין האחים, תכנון לטווח ארוך, תשלום חשבונות, וכד'

    רכוש– האם למכור את הדירה של ההורה?

    תקשורת וקבלת החלטות– כיצד לנהל שיחות בנושאים שחשובים לאדם הזקן ולבני המשפחה? תקשורת בין הורים לילדים בוגרים, כיצד להגיע להחלטות? מי צריך להחליט?

    עובד זר– סכסוכים סביב העסקה של עובד זר, יחסים עם העובד זר, ציפיות שונות של העובד והמעסיק, סכסוכים עם חברת הסיעוד.

    נישואין שניים– יחסים עם ילדים מנישואים קודמים, נושאים של רכוש.

    צרכים של בני משפחה נוספים– סכסוכים הקשורים לנכדים, ענייני ירושה, תשלום עבור שירות שניתן לזקן, יחסים בתוך המשפחה (סכסוכים חדשים או המשך של סכסוכים מהעבר), סכסוכים בין אחים (חדשים או מהעבר), מוות של בן זוג, גירושין בגיל הזקנה, שינויים אחרים בחיים.

    כיצד פונים לגישור?

    מרכזי הגישור בקהילה נותנים שירותי גישור בכל הארץ, נגישים לקהילה. למידע נוסף ניתן לפנות למוזאיקה, המרכז ליישוב סכסוכים בהסכמה.

     

    המידע במאמר זה הינו מידע כללי בלבד ואינו מהווה חוות דעת משפטית או תחליף לייעוץ משפטי.

    פורסם: 29.10.2014.

    (תמונה להמחשה unsplash)

      יצירת קשר בנושאי שיקום בביה"ח רעות וזימון תור בלבד. שירותי המענה האנושי בנושא מיצוי זכויות אינם פעילים

      קול רעות

      דילוג לתוכן